2024. július 16., kedd

Díjak és elismerések özöne Vajdaságnak

A zentai „Bolyaisok” magyarországi sikerei

Ha nem követsz el hibákat, akkor nem dolgozol elég nehéz problémákon. Ez pedig öreg hiba.

Frank Wilczek amerikai fizikus gondolatát választották a szervezők a XVIII. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny mottójául, amelyet március 12-e és 16-a között tartottak Gyulán, és amelyen a Kárpát-medence magyar régióiból közel kétszázötven középiskolás vett részt. Vajdaságból húsz tanuló versenyzett.

A Fekete Mihályról elnevezett előválogatót a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium szervezte, és az itt elért eredmény alapján válogatta ki a bizottság a legjobbakat. A diákok nagyon jól teljesítettek, mondta Csikós Pajor Gizella, a gimnázium matematikatanára: – Mindig arra törekszünk, hogy a gyerekek képviseljék Vajdaság összes magyar középiskoláját. Idén is így volt, öt-hat iskolából kerültek ki a versenyzők. A húsz tanuló közül tízen a saját korosztályukban kiemelkedő eredményt értek el, oklevéllel és díjakkal tértek haza. Legeredményesebb versenyzőnk Ágó Krisztina (Bolyai Gimnázium) volt, aki 3. díjat és brüsszeli ajándékutat nyert. Gyarmati Dénes (Bolyai Gimnázium) szintén 3. lett. Dicséretben és könyvjutalomban részesült Piri Annamária (Bolyai Gimnázium) és Kanalas Vidor (belgrádi Matematikai Gimnázium). Dicséretben részesült Körmöci Andor (Bolyai Gimnázium), Simonyi Máté (Bolyai Gimnázium), Kőrösi Balázs (adai Műszaki Középiskola), Bálind Árpád (Műszaki Középiskola), Kecsenovity Egon (Bolyai Gimnázium), Farkas Gabriella (Bolyai Gimnázium).

A tanárnő hozzátette, hogy az iskola diákjai már készülnek a következő megmérettetésre. A Gordiusz Matematika Tesztverseny döntőjét április 8-ától tartják Kecskeméten. Az elért pontszám alapján a vajdasági régióból Kovacsity Tamás, Piri Annamária és Simonyi Máté a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Takács Emese a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium és Gruik Bálint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti szakirányának tanulója kapott meghívást a versenyre.

*** A tudományos élet sikerei

A Bolyai Gimnázium nem csak matematikusokat nevel. Az elmúlt években sok diák a természettudományok más területén, illetve a társadalomtudományokban ért el kiváló eredményt. Nemrégiben adták át Budapesten a Természet Világa folyóirat pályázatának díjait, amelyen ismét kimagasló eredményt értek el a zentai „Bolyaisok”. Március 7-én a Magyar Tudományos Akadémián fogadták a pályaművek nyerteseit, és kiosztották a diplomákat, könyv- és pénzjutalmakat. A XVIII. Természet-Tudomány Diákpályázaton Ágó Krisztina Székely Tibor élete és hagyatéka témában írt dolgozatával különdíjat kapott. Tóth Sándor matematikai kategóriában 3. díjat, Barna Emese biodiverzitás kategóriában Élő tüskevár címmel írt dolgozatáért 2. díjat, Gleszer Erik természettudományos múltunk kategóriában Than Károlyról írt tanulmányáért 3. díjat, Guzsvány Szandra Kupuszinai fortélyok és modern tudományok című munkájáért szintén 3. díjat kapott. Mindegyikük pénzjutalomban is részesült, hiszen a tudományok népszerűsítése mellett, a pályázat kiírójának egyik célja éppen az, hogy tudatosítsa, nemcsak ügyeskedéssel és üzleteléssel lehet pénzt keresni, hanem tanulással is.

A diákokat Kormányos Róbert nevelő, a gimnázium biológia szakos tanára készítette föl a pályázatra. Mint mondta, kollégái szakmai segítségével készültek a dolgozatok. Ő Metropolis különdíjat kapott a Los Alamosban (USA) működő Metropolis Alapítványnak köszönhetően.