2024. július 16., kedd

Gondolkodás és türelem

Matematikaoktatás és tehetséggondozás a Bolyaiban

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói a Szerbiában működő matematikai szakgimnáziumok tanterve szerint tanulnak. Itt igen nagy óraszámmal tanítják az informatikát és a fizikát is. Csikós Pajor Gizella matematikatanár az iskola megnyitása óta tanít ebben a gimnáziumban. Őt kértük az iskola bemutatására:

– Talán kicsit kevesebb hangsúlyt fektetünk a társadalomtudományokra és a művészeti tantárgyakra. Kimaradt a tantervünkből a latin nyelv, a képzőművészet és a zeneművészet kötelező oktatása is. De ezeket a tantárgyakat a gyerekek fakultatív oktatás keretében tanulhatják. A délutáni foglalkozások lehetővé teszik sok olyan ismeret elsajátítását, amelyek nincsenek a rendes órarendben. A különórák keretében színjátszással, filmezéssel, fotózással és még sok mindennel megismerkedhetnek a tanulók. Természetesen a természettudományi tantárgyak vannak előtérben, ezekre helyezzük a hangsúlyt. A matematikát négy éven át nyolc különböző matematikai szaktantárgy keretében tanítjuk heti nyolc órában. Fizikából heti négy órájuk, informatikából szintén több órájuk van, mint más természettudományi gimnáziumokban szokás. Alapjában véve azoknak a diákoknak való ez az iskola, akik adottságaiknál fogva szeretnek gondolkodni, szeretnek problémákkal foglalkozni, van türelmük a feladatmegoldásokhoz, és akik úgy érzik, hogy a természettudományok és a műszaki tudományok területén szeretnék kifejteni tehetségüket. Nem csak matematikai egyetemre készítjük fel a diákokat, bár úgy gondolom, hogy ide könnyedén felvételt nyerhetnek tanulóink, hanem nagyon jó alapot adunk minden műszaki tudományág választásához. Kezdve az építészettől a gépészmérnökin keresztül a villamossági és informatikai szakokig. Akik azonban úgy gondolják, hogy érettségi után valamelyik társadalmi szakon szeretnének továbbtanulni, azoknak sem lesz semmilyen hátrányuk, hiszen kiváló magyartanárjaink is vannak. Diákjaink közül néhányan kitűnő eredménnyel nyertek fölvételt a társadalomtudományi egyetemek valamelyik karán. Politológiát, szociális munkát, kommunikáció és médiaszakot is választottak néhányan. Azt is szeretném kihangsúlyozni, hogy az idegennyelv oktatására is nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen későbbi tanulmányaiknak alapja az idegennyelv/nyelvek ismerete. A délutáni emelt szintű és szakköri foglalkozásokon minden gyerek a saját ízlése szerint képezheti magát, és ezek adnak lehetőséget arra is, hogy a különböző versenyekre felkészülhessenek.

A tanárnő azt is elmondta, hogy például a magyarországi emelt szintű érettségin külön dicséretet kaptak a zentai Bolyai Gimnázium diákjai, hiszen az elmúlt években mindig kiváló eredményt értek el.