2024. október 7., hétfő

Megkezdődött a vetélkedő

XLV. KMV

Pénteken megkezdődött, és vasárnap ér véget a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntője az óbecsei Városi Színházban.

A délutáni megnyitón megjelentek Óbecse testvérvárosainak a képviselői, a szekszárdi gimnázium igazgatóhelyettese, tanárai és diákjai, dr. Kőrösi Tibor, Csongrád polgármestere, valamint Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár.

A vendégeket és a versenyzőket Knézi Péter polgármester üdvözölte, aki szerint minden évben többen bizonyítják, hogy fontos számukra az anyanyelv és a nemzeti hovatartozás, Deli Andor köszöntőjében pedig azt emelte ki: a 45 éves múlttal rendelkező vetélkedőre igény van, ezért ezt az értéket képviselő rendezvényt folytatni kell.

A megnyitó ünnepség keretében a szolnoki Garay János Gimnázium diákjai léptek fel, hegedűn pedig Csonka Ferenc népzenész muzsikált.

A megnyitó után a beszédművészeti vetélkedő előadói léptek fel, akiknek teljesítményét Krizsán Szilvia színművész, G. Erdélyi Hermina színművész és Hajvert Ákos tanár, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke értékelte. A szünet és a KMV képzőművészeti tárlatának megnyitója után a megzenésített versek vetélkedője következett, amelyen Bakos Árpád énekes-zenész, Fehér Nóra énekesnő és Tóth Attila hangmérnök zsűrizett. Az eredményhirdetés után, 20 órakor a KMV ikonikussá lett figurájának, Csiga Józsefnek és Virág Györgynek az önálló estjét láthatták az érdeklődők a színház klubjában.

Szombaton kilenc órakor az irodalmi vetélkedővel folytatódik a rendezvény, majd az eredményhirdetés után 18 órakor kezdődik a szokásos kerekasztal-beszélgetés. 20 órakor az Adai Színtársulat mutatja be a legjobb kortárs színházi kísérletért járó díjjal jutalmazott, DIEND – Végzős gimnazisták zenés kálváriája című előadását, amit Táborosi Margaréta rendezett. Késő este a budapesti Pannonia Allstarts Ska Orchestra (PASO) lép fel, előzenekaruk a JackDanimalZ lesz. A koncert 22 órakor kezdődik a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

A vasárnapi gála fél tízkor kezdődik, és a műsor első részében a legjobbak lépnek fel, majd a szünet után kerül sor a díjak kiosztására. A díjazottak teljesen névsorát hétfői lapszámunkban közöljük.