2024. október 7., hétfő

Fiatalos negyvenötös

A vasárnapi gálaműsorral zárult a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének óbecsei döntője

Nagy Norbert versét olvassa


Vasárnap díjkiosztó gálaműsorral zárult a XLV. Középiskolások Művészeti Vetélkedője (KMV). Az idén mintegy 650 diák vetélkedett a körzeti versenyeken. Negyvenöt éves, fiatalos lendületű és egyre nagyobb az érdeklődés iránta – így összegezhető a jubiláló, 45. KMV idei eredménye.

A pénteki megnyitó után a beszédművészeti vetélkedő előadóinak teljesítményét Krizsán Szilvia színművész, G. Erdélyi Hermina színművész és Hajvert Ákos tanár, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke értékelte, a megzenésített versek vetélkedőjén pedig Bakos Árpád énekes-zenész, Fehér Nóra énekesnő és Tóth Attila hangmérnök zsűrizett. Pénteken nyitották meg a KMV képzőművészeti tárlatát is, este pedig Csiga József – Virág György önálló estjét láthatták az érdeklődők a színház klubjában.

A szombat ezúttal is az irodalmi vetélkedőé volt: a középiskolások műveit Terék Anna költő, Bajtai Kornél újságíró és Sirbik Attila író, a Symposion főszerkesztője bírálta el. Bajtai Kornél értékelése szerint pozitív élmény volt, hogy a diákok munkáiból az derült ki: a széles látókörrel rendelkező versenyzőknek sikerült kitörniük a sztereotípiákból.

Szombaton este az Adai Színtársulat bemutatta a legjobb kortárs színházi kísérletért járó díjjal jutalmazott, DIEND – Végzős gimnazisták zenés kálváriája című darabját Táborosi Margaréta rendezésében, késő este pedig a budapesti Pannonia Allstars Ska Orchestra és a JackDanimalZ tartott fergeteges koncertet a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

A vasárnapi gálán Szilágyi Miklós, a szervezőbizottság elnöke, majd Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke üdvözölte a közönséget, aki azt emelte ki: a KMV azért fontos rendezvény, mert a középiskolások személyisége ebben a korban teljesedik ki, és amellett, hogy itt megmutathatják tehetségüket, fontos közösségi élményben is részesülnek.

Sirbik Attila író, Terék Anna költő és Bajtai Kornél újságíró

A gála első részében a legjobb versenyzők, valamint csongrádi vendégdiákok léptek fel, majd sor került a díjak kiosztására.

Szilágyi Miklós, a szervezőbizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta: az utóbbi években ugyan volt egy stabil emelkedés a KMV résztvevőinek a számában, de az idén ugrásszerűen megnőtt a versenyzők száma, ami részben a sikeres promóciónak, részben az utóbbi hat év kitartó munkájának az eredménye. Ebben az évben összesen 650 elődöntős vett részt a körzeti versenyeken, Óbecsére közülük mintegy 110-en jöhettek el.