2024. július 16., kedd

A palicsi kék vázákról Budapesten

Budapesti tudósítónktól

Érdekes esemény színhelye lesz csütörtökön este a budapesti Közép-európai Kulturális Intézet: 17 órakor itt mutatja be Boško Krstić a palicsi kék vázákkal foglalkozó kötetét, Az azúr őrzőinek legendáját.

A szerzővel Balázs-Arth Valéria beszélget a kötetről, a Magyar Szó olvasóinak pedig a művészeti író azt is vázolta, milyen előzményei voltak a mai könyvbemutatónak: „A Közép-európai Kulturális Intézetben 2010-ben volt egy nagy sikerű Csáth- és Szabadka-kiállítás, amelyhez több program is kapcsolódott, s amelyek egyik résztvevője volt Boško Krstić is. Már akkor javasoltam, hogy mutassuk be a palicsi kék vázák történetét feldolgozó kötetét, amikor az 2011-ben szerbül megjelent. Módos Péter, a KEKI igazgatója támogatta az ötletet, s amikor a közelmúltban megjelent Beszédes István fordításában a magyar kiadás, egyértelmű volt, hogy a budapesti közönség is megismerkedhet vele” – mondta.

Balázs-Arth Valéria szerint a kötetből nemcsak a kék vázák története ismerhető meg, hanem három város, Szabadka, Pécs és Bécs történetének hasonlóságai, különbözőségei is. „Nagyon sokat tudhatunk meg ebből a kicsi, de nagyon szép kötetből” – mondta a művészettörténész.

Az utóbbi években nagy érdeklődés övezi Budapesten azokat a programokat, rendezvényeket, amelyek Szabadkával, a Vajdasággal foglalkoznak. Balázs-Arth Valéria ezt annak tulajdonítja, hogy a magyar főváros közönsége nagyon sokáig nagyon keveset tudott erről a térségről. „Annak idején lexikonszerkesztőként folyamatosan tapasztaltam, hogy még a szakembereket is állandóan meglepte, hogy mi minden van a Délvidéken. Korábban nem volt turisztikai célpont Szabadka és Palics. Az utóbbi időben azonban megszaporodtak a vajdasági vonatkozású kiadványok, ismertebb lett a vidék, s lassan ráébredtek a budapestiek is, hogy a Délvidéken, ahová könnyű eljutni, nagyon sok műemlék, izgalmas látnivaló van. Az utóbbi néhány évben egyre több iskolai kirándulás, turistacsoport indul a Vajdaságba, s ez nagyon jó dolog” – mondta a művészeti író.