2024. szeptember 3., kedd

A színjátszás szenvedélyének felélesztése

Kétéves képzés indul jövő év elején a színjátszócsoportok vezetői és rendezői részére

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzeti Tanács védnökségével Deszkára fel! munkacímmel kidolgozott egy programtervezetet a vajdasági magyar öntevékeny színjátszás megtartásáért, megerősítéséért és megújításáért. Ennek kapcsán egy tanácskozásra került sor a szabadkai Városi Könyvtárban, amelynek első részében Dudás Károly,a VMMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója, Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa, Nánay István budapesti színikritikus, és KáichKatalin emeritus tanár vettek részt.

A továbbiakban Hajvert Lódi Andrea, a VMMI drámapedagógusa helyzetelemzést tartott a vajdasági gyermek-, diák- és felnőtt amatőr színjátszócsoportokról, amelyet a fesztiválokon, szemléken való részvétel türkérben készítettek. Összesen 95 település színjátszását vizsgálták, ahol magyar nyelven működő közművelődési egyesületek vagy más intézmények vannak.

A tanácskozáson Raffai Ágnes színésznő a VMMSZ és a VMMI színjátszással kapcsolatos tevékenységeiről szólt, majd ismertette a képzés részleteit. Mint hallottuk, jövőre egy alapozó képzést tartanak színjátszó csoportok vezetői részére, amelynek időtartama 60 óra lesz. A képzésen a részvétel ingyenes. A találkozók három helyszínen, nyolc hétvégén zajlanak majd kéthetente: januártól áprilisig Szabadkán, februártól júniusig Újvidéken, szeptembertől decemberig pedig Nagybecskereken. Egy helyszínen húszfős csoporttal foglalkoznak. Az előadók névsora a vajdasági színjátszás ismert személyeiből tevődik össze: Besnyi Szabolcs, Hajvert Lódi Andrea, László Sándor,Mezei Zoltán, Nagypál Gábor, Pálfi Ervin, Raffai Ágnes, Sutus Áron és Vörös Imelda. A képzés életkortól, tapasztalattól és képzettségtől független, azok jelentkezését is várják, akik még nem foglalkoztak színjátszó csoportokkal, de azokat is várják, akinek már van tapasztalatuk e téren. A képzés során az előadók a színjátszó csoportokkal való foglalkozások rejtelmeibe vezetik be a résztvevőket, és a különféle gyakorlatokat mutatnak be nekik.

Egy évre rá, 2014-ben, a tervek szerint ugyanennyi óraszámban, az említett terminusban és helyszíneken, rendezői képzés indul a színjátszócsoportok vezetői és rendezői részére. Az előadók Brestyánszki Boros Rozália, Gerold László, Góli Kornélia, Gyarmati Kata, Janovics Erika, Kálló Béla, Kovács Frigyes, Mezei Kinga, Raffai Ágnes, Szorcsik Kriszta, Táborosi Margaréta, Urbán András, Verebes Ernő és Vukosavljev Iván lesznek. A résztvevők ekkor az előadás-készítés csínját-bínját sajátíthatják el.

Az érdeklődők bővebb információt a VMMI honlapján (www.vmmi.org) vagy a VMMSZ e-mail címén (vamakult@open.telekom.rs) kaphatnak.