2024. július 17., szerda

Első lesz az Elsőből?

TÉVÉJEGYZET

Igaz, az egész hét eurovíziós eufóriában telt, sőt a döntő est még előttünk van, mégis másról szólnék ezúttal. Másról, mert egyre szembetűnőbbek a szerbiai tévécsatornák műsormódosulásai az új, egyre gazdagabb tulajdonosok színre lépése nyomán.

Az egyszerű tévénéző is tapasztalja, hogy az Első Szerb Televízió/Prva srpska televizija felfelé ívelő pályán van, erősen veszélyezteti a kereskedelmiek kategóriájában talán még mindig vezető Pinket. A népszerű műsorvezetők elpártolása a Pinktől, s átvándorlásuk a konkurens tévécsatornára, a legjobb bizonyíték arra, hol nyíltak ki jobban a pénztárcák. Bármennyire is igyekszem tiszteletben tartani ezeknek a tévészemélyiségeknek a kijelentéseit és bizonygatásait, miszerint csupán szakmai kihívás vezérelte őket a munkahely-változtatás során, mégis természetes, vagy inkább logikus az a feltételezés, hogy döntésükben jelentős szerepet játszott a pénz.

Sajátságos tranzíciós időszakát éli a B92 és az Avala is, így mindezek a változások kétségtelenül nyomot hagynak a szerbiai tévépalettán mind küllemben, mind pedig felmutatott értékben. Viszont ennél többet nyom a latba a Pink és az Első közötti versengés. Bár sokan őszinte kétségbeesésüknek adnak hangot, amikor e két csatorna kínálatáról van szó, biztos még többen vannak – közöttük számtalan vajdasági magyar –, akik egyenesen kedvelik a könnyed, szórakoztató, vagy éppen semmitmondó, sőt akár az idiotizmus határát súroló műsorokat, melyeket errefelé pinkmániának is neveznek.

Úgy gondolom, a konkurenciaharcból a néző talán mégsem kerül ki vesztesen. Amíg ez a két tévécsatorna verseng, addig talán a színvonal is növekszik. Ha nem lennék túlságosan elfogult, már-már azt mondanám, hogy árnyalataiban a minőség is javult. A vetélkedők, valóságshow-k, talk show-k mintha időnként egy picivel finomabbak, csiszoltabbak lennének. A földkerekséget bejáró Legyen Ön is milliomos! kvíz már klasszikusnak számít, a Szeretem Szerbiát vetélkedő pedig az Első védjegyévé vált, tekintettel arra, hogy közismert emberek is szívesen teszik próbára magukat. A Munkaakció humanitárius, a Nősülj meg! pedig dokumentum jellegével hódít. A kamaszlányok álmait dédelgető Topmodellt nagyon ártalmasnak tartom, akárcsak Ivan Ivanovićot, aki műsorvezetőként a tévéház védjegyévé lépett elő, vagy a Nők című mese, mese, mesketét, de el kell ismerni, hogy a kereskedelmi televíziózásban ezek a műsorok aratnak, sok nézőt vonzanak, és a csatorna gerincét képezik, ami már-már veszélybe sodorja a Pink sokéves egyeduralmát. Nem csoda, hogy a hosszú betegségből felépült tévémágnás, a Pink-birodalom tulajdonosa ellenlépésekre készül.

Pontosan ez az, ami némi derűlátásra ad okot: talán jó is születhet ebből a párharcból. Jó az is, hogy a nézettség egyre nagyobb jelentőséggel bír, és immár a Pink sem az SZRT-vel hasonlítgatja össze magát, hanem a kommerciális övezetben nézelődik, ott, ahol valójában a helye is van. Jó lenne, ha a közszolgálati televíziók (az SZRT-n kívül a Vajdasági RTV) is a megfelelő helyre kerülnének, mert van még talán elegendő igényes néző, és az ő elvárásaik is figyelmet érdemelnek, mert azok nem merülnek ki a török sorozatokban.