2024. július 17., szerda

Nyári évadnyitó: a VOLT

Budapesti tudósítónktól

Akár nyárköszöntőnek is nevezhető a VOLT Fesztivál: az északnyugat-magyarországi Sopronban minden évben június végén, július elején tartják meg azt a rendezvényt, amely afféle nyitánya az egyre bővülő fesztiválszezonnak. Az idei VOLT azonban egy kicsit más, mint a korábbiak: ezúttal ugyanis a Lővérek Kemping lesz a helyszíne a magyarországi uniós elnökség végét jelző EU-záróbulinak is.

– Magyarország egyik legjelentősebb fesztiválja kiváló terep arra, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek a magyar elnökség féléves munkájának eredményeibe. A magyar kormány támogatásával a VOLT Fesztivál szervezői, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közösen életre hívott Európa Kemping pedig a maga nemében páratlan kezdeményezés. Nem emlékszem arra, hogy bárhol Európában lett volna már példa rá, hogy az unió valamennyi tagállamának fiataljai hivatalos formában egy helyen, egy fesztivál keretében találkozzanak – nyilatkozta az esemény kapcsán Navracsics Tibor magyarországi miniszterelnök-helyettes.

A magyar EU-elnökség egyik kiemelt témája a romastratégia. Ehhez a témához kapcsolódik a VOLT első napjára, június 29-ére tervezett, European Gipsy Rocks! című program, amelyen több uniós államból érkező produkció mutatja be a roma kultúra egy-egy szeletét. Ennek a rendezvénynek a keretében mutatkozik be a Sopronba érkezetteknek (ezúttal zenészként) Emir Kusturica és a The No Smoking Orkestra, az Asian Dub Foundation, a román Mahala Rai Banda, a francia Lo’Jo, az osztrák–cseh–magyar !DelaDap, az olasz Figli di madre Ignota, a Gipsy.cz és Riva Starr. A magyar színeket a Parno Graszt, az Analog Cuvée, a Szilvásy Gipsy Folk Band, a Romano Drom és a Váradi Roma Café képviseli. Az European Gipsy Rocks! ötletgazdája Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, akinek a nevéhez fűződik a közelmúltban elfogadott uniós romastratégia kidolgozása is.

A VOLT Európa Kempingjébe a 27 uniós tagállamból közel ezer zenélni tudó fiatal költözik össze öt napra, s egy önálló színpadon naponta többször mutatkoznak be a nemzetközi csapatból verbuválódott, javarészt alkalmi zenekarok, a fesztivál végére pedig egy közös, monstre koncerttel készül a teljes csapat.

Persze lesznek Sopronban világsztárok is, de róluk majd egy másik alkalommal írunk bővebben. Ízelítőként csak néhány név: My Chemical Romance, Thirty Seconds to Mars, Sum 41, Moby, Pendulum