2024. július 17., szerda

Előbb tömegesség, később minőség

Szenttamáson megtartották a XVI. Aranyciterát

(A képen a magyarcsernyeiek)

Szombaton délután a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnokában a helybeli Citerabarátok Klubja megrendezte a XVI. Aranycitera versenyt, amelyen két, alsósoknak és felsősöknek meghirdetett kategóriában az általános iskolák tanulói és az egyesületek hasonló korosztályú zenészei vehettek részt, mégpedig szólistaként, kettősként vagy kisegyüttesként.

A fiatalok előadását a Borsi Ferenc egyetemi tanár, népzeneoktató, Linka László, az Újvidéki Rádió zenei rendezője és Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió népzenei szerkesztője összetételű zsűri bírálta el. A rendezvényt Németh Dezső, az Aranycitera fő szervezője így értékelte:

– A vetélkedőről tudni kell, hogy az 1995-ben Szenttamáson megtartott Durindó és Gyöngyösbokréta kísérőrendezvényeként szerveztük meg először, de az évek során önálló népzenei versenyként is igazolta létjogosultságát. Kezdetben a tömegesség volt jellemző rá a leginkább, az utóbbi években viszont sokkal inkább a minőség jut kifejezésre. Az évek során rengeteg tehetséges citerás mutatkozott be itt, sokan a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén folytatták pályájukat, néhányan pedig már a Durindón lépnek fel a fiatalabbak oktatóiként. A szombati fellépőkről is csak jót tudok mondani, nagyon szépen zenéltek és felszabadultan énekeltek, előadásaikban nem lehetett érezni sem feszültséget, sem lámpalázat. A vetélkedőnek azonban oktató és nevelő hatása is van, és természetesen a hasonló érdeklődésű gyerekek barátkozását is segíti. A szervezőkkel már beszélgettünk arról, hogy jó lenne kibővíteni a versenyt. Elsősorban irodalomra gondoltunk, a gyerekek által készített összeállításokra, amelyek esetleg kapcsolódnak a citerához, s az ezzel kapcsolatos emlékeiket idézik fel. Ezzel még nem foglalkoztunk részletekbe menően. Az év végéig tervezzük módosítani az alapszabályzatunkat, és ennek során fogalmazzuk meg elvárásainkat. Éppen ezért azt tervezzük, hogy jövőre már az év elején kiírjuk a pályázatunkat, hogy több hónap felkészülési időt adjunk a gyerekeknek, akciónkba pedig be szeretnénk vonni a Jó Pajtást is – mondta Németh Dezső.

A versenyt követően a Gion Nándor-emlékházba látogattak, ahol az alkalmi kiállításon a részvevők megismerkedhettek a Szenttamási citerák című, a napokban megjelent 48 oldalas kiadvánnyal, valamint a településen összegyűjtött közel harminc citerával, többek között Gion Nándor nagyapjának, Rojtos Gallai Istvánnak a majdnem százéves hangszerével is. Az idei Aranyciterára Magyarcsernyéről, Muzslyáról, Temerinből és Szenttamásról érkeztek versenyzők. Több csoport az utolsó pillanatban mondta le részvételét, mivel sajnos nem tudták előteremteni az útiköltségre valót.