2024. július 17., szerda

Kezdődik az Ünnepi Könyvhét

A rangos rendezvényre a 116 kiadó 385 újdonsággal készült – Tizenkilenc határon túli műhely bemutatkozása

Budapesti tudósítónktól

Noha hivatalosan csak ma délután nyílik meg, már reggel óta látogathatóak az Ünnepi Könyvhét kiállítóinak standjai Budapesten, a Vörösmarty téren, valamint a magyar főváros számos más pontján és több vidéki városban. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az idén 82. alkalommal szervezi meg a magyar könyv egyedülálló ünnepét: az Ünnepi Könyvhét június 2-a és 6-a között várja az írókat, az olvasókat és az érdeklődőket. A rangos rendezvényt ma 16 órakor nyitja meg Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író.

Az előttünk álló néhány nap elsősorban a kortárs magyar irodalom, a kortárs írók ünnepe és seregszemléje. Számba vesszük az új köteteket, kíváncsian lessük, hogy vajon melyik kiadó kinek az új alkotását találta méltónak a megjelentetésre, feltérképezzük, hogy milyen trendek rajzolódnak ki, meglessük „élőben” a szívünknek kedves szerzőket és igen, a lehetőségeinkhez mérten élünk az akciós kínálattal, megpróbáljuk a szokásos bolti árnál olcsóbban beszerezni a számunkra fontos kiadványokat. Az előttünk álló néhány nap során a könyvheti helyszíneken mosolygunk azon, ha az érdeklődők egymást bökdösve figyelmeztetnek egy-egy nevesebb író, költő, publicista, netán celeb vagy politikus oly emberinek tűnő megjelenésére. Bújjuk a programfüzetet, lapozzuk az új vagy valamivel régebbi kiadványokat, meghallgatunk egy-egy beszélgetést és bosszankodunk, ha ráébredünk, hogy egy-egy dedikálás időpontjára rosszul emlékeztünk.

Mindez velejárója az Ünnepi Könyvhétnek, mint ahogyan velejárója immár egy évtizede a Gyermekkönyvnapok is, amelynek szervezői a legkisebbeket próbálják rászoktatni előbb a könyv szeretetére, majd az olvasásra is.

A magyar könyv ünnepét nemcsak a Vörösmarty téren, hanem a főváros öt másik helyszínén és mintegy ötven vidéki városban is megtartják. Érdekességképpen elmondjuk: az idén lesz magyar könyvhét a határon túl is, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közös szervezésében Kolozsvárott. 1941 óta erre nem volt példa…

Az idei Könyvhétre és a Gyermekkönyvnapokra 116 kiadó (köztük 19 határon túli műhely) 385 újdonsággal készült. A Gyermekkönyvnapokra 32 új kiadvány jelenik meg.

Mától hétfőig a Vörösmarty téren két színpad történései is látogathatóak. Itt újságírók, szerkesztők, irodalomtörténészek, kritikusok, színészek szólaltatják meg a könyvheti újdonságok szerzőit, olvasnak fel a könyvekből, mutatják be a magyarországi és határon túli műhelyeket. Itt lépnek fel az „irodalmi alapanyagokból” dolgozó neves zenekarok is. Hallható lesz a Sebő és a Kaláka együttes, a Palya Bea Duó, a Makám együttes, sőt még Bródy János is. Szombaton Könyvek Éjszakája lesz, afféle könyvheti utcabál, sok zenével, játékos programmal, rendhagyó író-olvasó találkozóval.

A vajdasági szerzők is szép számban lesznek jelen az Ünnepi Könyvhéten. Már ma hallható lesz az a beszélgetés, amelyet a Vörösmarty szobor előtti színpadon folytat 17 órakor Balázs Attila a nagyszerűköltővel, Böndör PállalA holdfény árnyékában című prózakötetről. Szombaton 12.30-kor, az Oroszlános kútnál lévő színpadon Tolnai OttóA tengeri kagyló című regényéről és Aaron BlummBiciklizéseim Török Zolival című kötetéről Benedek Anna és Jánossy Lajos faggatja a szerzőket. Vasárnap 10-kor, ugyancsak az Oroszlános kútnál hallgathatjuk meg azt a beszélgetést, amelyet Gerold LászlóRetro című kritikai kötetéről és Buda FerencVilág, Világom című önéletrajzi könyvéről folytat a szerzőkkel Tarján Tamás. A Ráday utcai könyvheti rendezvénysorozat keretében szombaton 14 órakor tart könyvbemutatót Kontra Ferenc. Horvátországi magyar irodalom című kötete átfogó áttekintés, amely az állam magyar irodalmát új nézőpontból tekinti át. Hogy hogyan, azt a Ráday Képesház közönsége tudhatja meg. Vasárnap 19 órakor ugyanitt Vulkáni Világsarok címmel mutatkozik be Balázs Attila (Világsarok +), Bartha György (Búcsú rossz időben), Bozsik Péter (Gourmandiai partraszállás), Kalász István (A zsebtolvaj), Szabó Palócz Attila (Köd) és a zEtna más szerzői a kiadó vezetőjével, Beszédes Istvánnal egyetemben.

A dedikálók között is szép számmal akadnak vajdaságiak. Ma délután 17 órakor a Püski-Masszi Könyvesház szerzője, Hornyik Miklós várja az érdeklődőket. Holnap délben a Napkút standjánál Dragan Velikić, a vajdasági magyar könyvkiadók kiállítóhelyén pedig Tolnai Ottó dedikál. Ugyancsak a vajdasági magyar könyvkiadóknál, de 14 órakor a Rituális labdajátékok című Híd-antológia szerzői, Barlog Károly, Danyi Zoltán és Pressburger Csaba beszélgetnek a közönséggel, de Fehér Kálmánnal is lehet találkozni. Szombaton 11-kor ezen a helyszínen Szabó Eszter és Vékás János,13 órakor pedig Gerold László dedikál. 16 órakor a Nyitott Könyvműhelynél Böndör Pállal találkozhatnak olvasói, 18 órakor pedig a Noran Könyvesháznál dr.Máriás várja rajongóit. 20 órakor a Filagóránál Ürmös Attila dedikál.

Vasárnap 14 órakor a József Attila Kör standjánál Aaron Blumm várja olvasóit, 16 órakor pedig a vajdasági magyar könyvkiadóknál Kalász Istvánnal és Szabó Palócz Attilával találkozhatunk. Ugyanitt 17 órakor Balázs Attila és Bartha György dedikál.

Németh Ferenc, az újvidéki Forum Könyvkiadóigazgatója és főszerkesztője elmondta, a kiállításra kerülő kiadványok közül a könyvheti katalógusba 5 címszót neveztek be. Ezek: Gerold László: Retro (kritikakötet); Tolnai Ottó:A tengeri kagyló (próza); Fehér Kálmán: Száz panasz és más versek (verseskötet); Rituális labdajátékok (Híd-antológia); Jung Károly: A táltos bűvös könyve (néprajzi kiadvány). Nemcsak a Vörösmarty téren találkozhatnak az érdeklődők a kiadó szerzőivel, hanem Szentendrén is, ahol első ízben szerveznek könyvnapot, s ezen a 14 óra 15 perckor kezdődő programrészben Németh Ferenc a Forum kiadványairól, Faragó Kornélia a Híd folyóiratról beszél, sőt közreműködik Harkai Vass Éva is.

A zentai zEtna Kiadó könyvheti címszavai: Kalász István: A zsebtolvaj (regény); Balázs Attila: Világsarok+ (értekező próza); Bartha György: Búcsú rossz időben (verseskötet); Szabó Palócz Attila: Köd (verseskötet); Csík Mónika: Mákvihar (gyermekversek). A zEtna-szerzőkkel a Vörösmarty tér és a Ráday Képesház mellett Szentendrén is találkozhatnak az olvasók szombaton fél négykor. Hétfőn pedig Tatabányán, az Új Forrás vendégeként Beszédes Istvánnal, a zEtna folyóirat és könyvkiadó vezetőjével lesz egy beszélgetés a könyvtárban.

A zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet legfrissebb kiadványai is szerepelnek az Ünnepi Könyvhéten. Megtekinthető lesz az Emlékezet sorozat 4 kötete: Zabosné Geleta Piroska: Így zajlott az Életem (második, bővített kiadás); Kovačevné Fehér Ilona: Csoda és csoroszlya (önéletírás); Szabó Eszter: A barázdák mellől a katedráig (élet-vallomás); Bálint József: Imádkozzál és dolgozzál (életrajz). A Délvidéki Soroló egy kötetét is kiállítják: Kanizsai Ferenc: Ifjabb Sóti Pál (regény). S egyéb kiadványaik is szerepelnek majd: Faragó Árpád: Emberek, események; Hegedűs Attila: Az 1956-os forradalom és Jugoszlávia; Pénovátz Antal: „Megrakom a szekeremet kívis gabonával”; Sinkovits Péter: A mutatvány díjtalan (szonettek); Vékás János: Életinterjúk (1980–1990), Fajkutyák ideje (Vicsek Károly művészi munkásságáról); Markulik József: Torzóban maradt élet (naplójegyzetek, versek), és a Vékás János által szerkesztetett Magyarok a Vajdaságban (1945–1954).

A könyvheti katalógus szerint a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium következő kiadványai is szerepelnek a kínálatban: Csányi ErzsébetFarmernadrágos próza vajdasági tükörben című kötete, valamint a Mediális átlelkesítés, továbbá az Alteregó című kiadvány.

Szegeden az Ünnepi Könyvhét egyik vendége a szabadkai Életjel Kiadó lesz. Az érdeklődők ma 17 óra 45 perctől Dévavári Beszédes Valériával, az Életjel-kötetek szerkesztőjével, Dudás Károly íróval (Ketrecbál) és Dömötör Gábor építésszel (A holdleány álma – Építészet és műemlékvédelem című kiadvány szerzőjével) találkozhatnak. Bemutatásra kerül még Krekity Olga újságíró Interjúlázban és Sirbik AttilaSzínes por: Szajkó István portréja című kötete is. Az Életjel utóbbi egy évben megjelent kiadványai Budapesten, a vajdasági könyvkiadók sátrában is megtalálhatók lesznek.