2024. július 17., szerda

Mozi most!

Tarr Béla neves magyarországi rendezőt pénteken várják az újvidéki Cinema City fesztiválra, melynek nyolc napja alatt mintegy 150 filmet vetítenek
Jelenet Tarr Béla A torinói ló című filmjéből

Négy szerbiai film bemutatójának színhelye lesz az Újvidéken szombat este megnyitott Cinema City fesztivál. A rendezvényt négy évvel ezelőtt alig tizenegynéhány filmmel ejtették meg, most viszont a még mindig rendkívül törékeny korban levő fesztivál már 14 szelekcióban (ezek közül három versenyjellegű) mintegy 150 filmet tűz műsorra, és az egész városra kiterjedő rendezvény keretében 20 helyszínen várják különféle programok az érdeklődőket, legyenek azok filmvetítések, koncertek, vagy műhelymunkák.

A rendezvény talán legjelentősebb szelekciója a hazai filmeké, melynek keretében 11 filmet láthat a közönség, s ezek közül nem kevesebb mint négy épp Újvidéken kerül először bemutatásra. Miloš Ignjatović fesztiváligazgató bejelentése szerint versenyprogramban szerepelnek Siniša Dragin: Ako zrno ne umre, Andrijana Stojković: The box, és Miloš Radivojević: Kako su me ukrali Nemci filmje, továbbá versenyen kívül mutatják be az Oktobar című filmet, a belgrádi Művészeti Akadémia végzőseinek omnibuszfilmjét.

A nyolc napon át tartó rendezvényt Dorota Kędzierzawska lengyel rendező Holnap jobb lesz című többszörösen – például a Berlini Filmfesztiválon is díjazott –, tavalyi alkotása nyitotta meg. A lengyel művésznek jutott ki a megtiszteltetés egyúttal a fesztivál megnyitására, ő lesz az Exit Point, a külföldi filmek szelekciójának zsűrielnöke, de a szombati megnyitón Srđan Karanović rendezőtől átvehette az Ibisz-díjat is, melyet az európai filmművészetért tett érdemért ítélik oda. A 4. Cinema City Életműdíját Velimir Bata Živojinović vehette át, akinek több filmjét (a mintegy 300 közül) műsorra tűzik.

A Cinema City idén nemcsak mennyiségileg ígérkezik gazdagabbnak a korábbi évieknél, hanem mint az a megnyitó beszédekben is elhangzott, elsősorban azért, mert az Arena Cineplex, valamint az Újvidéki Művelődési Központ felújításával megteremtődtek az alapvető feltételek egy nagyszabású filmfesztivál megtartásához. Egy évvel ezelőtt gyakorlatilag korszerű mozija sem volt a városnak. Számos fesztiválvendéget várnak, közöttük lesz Tarr Béla neves magyarországi rendező, akinek pénteken tűzik műsorra A torinói ló című filmjét, mely az Ezüst Medvét, a zsűri nagydíját és a FIPRESCI-díjat is elnyerte az idei Berlinalén. Tarr több filmjével is megismerkedhet a közönség. (A torinói lóra állítólag már alig van jegy.)

Bojana Bandić, a fesztivál programigazgatója bejelentése szerint a kísérőprogramokat is nagy körültekintéssel szervezték meg, közöttük lesz az Ausztria fókuszban, a 360 fok – teljes kör, Rockbolygó, és mások. A zenés műsorok attraktív lokációt kaptak, különösen a nyitó- és zárórendezvény látogatott, a helyszín természetesen a péterváradi vár. A hatalmas kínálat minden részletéről a cinemacity.org honlapon tájékozódhatunk.