2024. július 17., szerda

A lexikon közügy

Ősszel várhatóan meghirdetik a Jugoszláviai magyar irodalmi lexikon második kiadásának előfizetési akcióját

Május végéig várták a kitöltött kérdőíveket a Jugoszláviai magyar irodalmi lexikon szerkesztői mindazoktól, akik tevékenységükkel rászolgáltak arra, hogy a kötetben szerepeljenek. Akik már szerepeltek a lexikon első, 2001-es kiadásában, azok csak módosítani kényszerültek a róluk szóló szócikket, azaz javítottak, ha valami pontatlanul jelent meg, és bővítettek az utolsó tíz év történéseivel. Akik viszont nem szerepeltek az első kötetben, időközben azonban könyvet adtak közre, kitölthették a kérdőívet. Magyarán: a lexikon második kötetébe az önálló kötet és az irodalmi kötődés a belépő. Tehát szerepelni fognak benne történészek, publicisták, nyelvészek, színházi emberek, filmrendezők, képzőművészek stb., vagyis mindazok, akik az irodalommal kapcsolatosan megnyilatkoztak.

– Körülbelül másfél hónapja küldtük szét a kérdőívcsomagot azoknak, akik az első körben szerepeltek, illetve azoknak, akik azóta léptek porondra, és munkásságuk okán helyet kapnak majd ebben a lexikonban. Szeretném megköszönni az együttműködést mindenkinek, annál inkább, mert a lexikon nem magánügy, hanem mindenkor közügy – ismertette velünk Gerold László, a kötet szerzője. – A másfél hónap alatt másodszor küldtem emlékeztetőt azoknak, akik még nem küldték vissza a válaszokat. Hozzá kell fűznöm, hogy elég sokan visszaküldték már a kérdőíveket, de azt is el kell mondanom, hogy kevesebben, mint ahányra számítottam. Nagyon érdekes, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor postán mentek ki a kérdőívek, sokkal többen és sokkal gyorsabban válaszoltak, mint most. Úgy látszik, a technika kényelmessé tesz bennünket. Ettől függetlenül alakul az adattár, bízom benne, hogy megfelelő ütemben fogunk haladni. Az együttműködés azért is fontos, hogy a felelősség ne csak a szerkesztőkre háruljon, hanem azé is legyen, akiről a szócikk szól.

Azt is el kell mondani, hogy nem mindenkihez sikerült eljuttatni a kérdőíveket, mert nem tudjuk a pontos címet, vagy bármilyen oknál fogva nem találtunk egymásra. Nemcsak külföldön élő, hanem vajdasági emberekre is gondolok. Az ő esetükben is a nyári hónapokban pótoljuk a mulasztást. Ezúton is kérem, akinek módjában áll, mielőbb küldje vissza a kitöltött kérdőívet, vagy forduljon hozzám bizalommal! – hangsúlyozta a szerző.

A nyár derekán kezdjük meg az általános szócikkek, vagyis az intézmények feldolgozását. Ennek azonban nem kellene hosszadalmas munkát jelentenie, hiszen az intézményvezetőket felkeresve feltehetőleg ezúttal is hatékonyan együtt tudunk majd működni. Úgy tervezzük, hogy ismét lehetővé tesszük az előfizetést, ami meglepően jól sikerült az első kiadás esetében. Akkor 1500 példányban adtuk közre a lexikont, és annak több mint a fele előfizetéssel kelt el, kissé olcsóbban a rendes árnál.