2024. július 17., szerda

A jó példa ösztönzőleg hat

AZ ÚJVIDÉKI EGYETEM 51 ÉVE -- Köszönőlevél a támogató intézményeknek, akikhez az idén egy magánszemély is társult

Hétfőn kezdődött az Újvidéki Egyetem jubileumának ünnepségsorozata, mely igen sokatmondóan azzal kezdődött, hogy megjutalmazták mindazokat a támogatókat, melyek anyagi támogatásukkal hozzájárultak a tehetséges egyetemi hallgatók ösztöndíjazásához. Húsz évvel ezelőtt, 1991 decemberében alapították ugyanis meg a Tehetséges Hallgatókat és Kutatókat Ösztönző Alapot, melynek akkor 19 támogatottja volt, időközben azonban nőtt a támogatók száma is, így mind több fiatal részesülhet effajta anyagi segítségben. A húsz év alatt összesen 739 egyetemi hallgató, vagy fiatal kutató részesült egy-egy tanév során anyagi juttatásban, aminek havi összege nem csekély, az épp záruló 2010/2011-es tanévben pl. 14 000 dinár.

Az alap elsősorban a nagyobb vállalatokra alapozza tevékenységét, akikhez immár magánszemély is társult. A tegnap megtartott ünnepségen ugyanis tíz intézménynek adták át a köszönőlevelet, közöttük a tartományi, a városi szerveknek, az Újvidéki Vásárnak, a Vajdasági Ügyvédi Kamarának, a DDOR Novi Sad Biztosító Intézetnek, a Vajdaság Vizei közvállalatnak, a NIS-nek, a Rotary Klubnak, a Vajdasági Fejlesztési Banknak és a Növénynemesítő Intézetnek, az intézményeken kívül magánszemélyként köszönőlevelet vett át dr. Svetlana Lukić-Petrović egyetemi tanár, aki a város Októberi Díjával járó anyagi támogatást kínálta fel a fiatalok felkarolására. Valamennyien nem kevesebb mint 48 fiatal ösztöndíjazását biztosították a 2010/11-es tanévben.

– Ez az első magánjellegű hozzájárulás alapunk „feltöltéséhez” – hangsúlyozta dr. Miroslav Veskovićrektor, az alap tanácsának tagja, hangsúlyozva, hogy a jó példa ösztönzőleg hatott, és Ilija Ćosić, Milan Simić, és maga Vesković professzor együttesen 260 000 dinárt ajánlottak fel az alap részére, azaz a fiatalok tanulmányainak támogatására.

Az egyetem 51. évfordulójának megünneplése ma 11 órakor az egyetem tanácsának és szenátusának együttes ülésével folytatódik, amikor együttműködési megegyezést írnak alá a Rijekai Egyetemmel, valamint bemutatkozik az intézmény öt eminens egyetemi oktatója, akik a tanév folyamán nyerték el a professzor emeritus címet.