2024. július 17., szerda

A feltétel teljesült

Mind a négy, magyar nyelvű oktatást is szervező újvidéki általános iskolába 5-nél több kiselsős iratkozott a magyar tagozatra – Erdély Lenke: A Magyar Nemzeti Tanács támogatja azon osztályok

Úgy tűnik, hogy a nagy erőfeszítés meghozza gyümölcsét, és idén Újvidéken több kiselsős kezdi meg általános iskolai tanulmányait magyar nyelven, mint a korábbi években. Ennek ellenére a négy újvidéki általános iskolára szétosztva kis létszámú osztályok nyílhatnak, hiszen mégiscsak kevés a diák. Olvasóink afelől érdeklődtek, vajon jóváhagyták-e már az osztályok megnyitását, annál inkább, mert az MNT legutóbbi, múlt heti ülésén döntött a 15-nél kisebb létszámú tagozatokról, ám a sajtóban felsoroltak között nem szerepelt egy újvidéki iskola neve sem.

Az osztályok megnyitásának jóváhagyása felől érdeklődve Erdély Lenkét, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatóját kérdeztük, aki megerősítette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács támogatja mindazon osztályok megnyitását, amelyekbe legalább 5 tanuló iratkozott. Az iratkozási mutatók szerint ennek a feltételnek mind a négy, magyar nyelvű oktatást is biztosító újvidéki iskola eleget tesz. Hozzáfűzte, erről már korábban, június derekán beszámolt.

Pázsin Farkas Julianna, az újvidéki Szülők Fórumának elnöke kifejtette, hogy a szülő oda íratja be a gyerekét, ahol a legjobb feltételeket látja a gyerek fejlődése szempontjából. A magyar szülőket a lakhely sem kötelezi. Kijelentése szerint a négy, magyar nyelvű oktatást is megszervező általános iskola között a következőképp oszlik meg a gyerekek száma: a telepi József Attila iskolába 8 magyar gyerek iratkozott, a Sonja Marinkovićba 7, a Petőfi Sándorba 7, és a Nikola Tesla iskolába 5.

– Az iskolák természetesen kérvényezték a magyar tagozat megnyitását, és én azt hiszem, a napokban minden iskolának meg kell kapnia a döntést, ha már nem kapták kézhez. Mi bízunk a jóváhagyásban, s ezt Korhecz Tamásnak, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének a kijelentésére alapozzuk, aki azt ígérte a Kárpátia polgári egyesülés által áprilisban összehívott lakossági fórumon Újvidéken, hogy amennyiben öt diák lesz egy iskolában, akkor biztosan megnyílik a tagozat. Ez a feltétel teljesült mind a négy iskolában. Az MNT-nek ebben a kérdésben javaslattevő szerepe van, és javaslatát, mintegy iránymutatást általában tiszteletben tartja a tartományi oktatásügyi titkárság.

Szerintem az sincs kizárva – fűzte hozzá Pázsin Farkas Julianna –, hogy még egy-két gyerekkel bővül a létszám, mert mindig előfordulhat, hogy a szülők meggondolják magukat.

Mikor dönt az MNT oktatási bizottsága az újvidéki általános iskolák magyar elsős osztályaival kapcsolatban? – kérdeztük Joó Horti Líviától, az MNT oktatási bizottságának elnökétől.

– Nyilvánvalóan akkor kerülnek napirendre, amikor ezekből az újvidéki iskolákból az MNT-hez megérkeznek a jóváhagyási kérelmek. Minden iskola vezetősége maga dönti el, hogy náluk mikor fejeződik be az iratkozás, amikor valószínűleg nem lehet már újabb jelentkezőre számítani. Egész nyáron – júliusban, augusztusban – érkeznek ezek a kérelmek, az oktatási bizottság soron következő ülésén is több napirenden szerepel. Amikor a tartományi oktatási titkárságra megérkezik egy iskola kérelme, automatikusan átküldik hozzánk is véleményezésre. Ami az újvidéki iskolákat illeti, úgy gondolom, hogy azért nem érkezett még meg a kérvényük, mert erőfeszítéseket tesznek, remélik, hogy egy-két családot még sikerül meggyőzni, hogy magyar osztályba írassák a gyereküket – hallottuk Joó Horti Líviától.