2024. július 17., szerda

Együttműködés a Rijekai Egyetemmel

A fennállásának 51. évfordulóját ünneplő Újvidéki Egyetem szerződést írt alá a horvátországi rokonintézménnyel – A díszülésen bemutatták az intézmény öt új professzor emeritusát

– Ez a pillanat is a munkáé, a fejlődés serkentéséé kell, hogy legyen – mondta dr. Milorad Vesković rektor kedden az Újvidéki Egyetem két legfontosabb szervének, az egyetemi tanácsnak és a szenátusnak együttes díszülésén. Ezzel az üléssel folytatódott ugyanis a hétfőn már megkezdett jubileumi ünnepség, melyet az intézmény fennállásának 51. évfordulója alkalmából szerveztek. És valóban, a fennkölt köszöntések mellett a díszülés alkalmával az intézmény rektora együttműködési megegyezést írt alá a Rijekai Egyetem rektorával dr. Pero Lučinnal, és a hagyományoknak megfelelően a jubileumi díszülésen bemutatták az intézmény öt eminens egyetemi oktatóját, akik a tanév folyamán nyerték el a professzor emeritus címet.

Vesković rektor ünnepi köszöntőjében nem felejtette el hangsúlyozni, hogy a nemzetközi együttműködés mindig is fontos volt a 14 kart magában foglaló intézmény életében, s ez külön hangsúlyt kapott a bolognai rendszer életbe lépésével. Mint mondta, ezen belül is nagyon fontos a regionális együttműködés, ami csak a nyelvi, földrajzi, kulturális és egyéb hasonlóságok miatt is kézenfekvő mindannyiunk számára. Az együttműködés felöleli a két intézmény kutatói, és hallgatói bázisának „cseréjét”, szorosabb együttműködését is. A továbbiakban a rektor az intézmény elmúlt egyéves sikereiről számolt be, s kifejezte reményét, hogy sokéves halogatás után az év végéig elkészül a rektorátus új épülete is. Az egybegyűlteket üdvözölte dr. Srđan Kolaković, az egyetem tanácsának elnöke is, aki az egyetem kutatórészlegének fejlesztési terveiről számolt be. A gyülekezetet üdvözlő dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár reményének adott hangot, hogy a tartomány továbbra is méltányosan tudja támogatni az intézmény sokoldalú tevékenységét.

A Művészeti Akadémia alkalmi zenei műsora után bemutatták az intézmény öt új professzor emeritus címet viselő kiemelkedő tagját: dr. Marija Kleut (Bölcsészettudományi Kar), dr. Branka Lazić(Mezőgazdasági Kar), dr. Dušan Petrovački (Műszaki Tudományok Kara), Vlatko Gilićprofesszor (Művészeti Akadémia), és Bora Draškovićprofesszor (Művészeti Akadémia) személyében. A címet az egyetem azoknak a rendes előadóknak ítélheti oda, akik tudományos, illetve művészi, szakmai, pedagógiai munkájukkal kitűntek, nemzetközi tekintélyre tettek szert, és ezáltal hozzájárultak az intézmény hírnevének öregbítéséhez. Az Újvidéki Egyetem összesen 22 professzora viseli az emeritus címet.