2024. július 17., szerda

Zárul az elnökség, nyit a VOLT

Budapesti tudósítónktól

A magyar fesztiválokon már megszokott, nulladik nappal kedden gyakorlatilag megkezdődött az idei VOLT. S ez így van akkor is, ha Schmitt Pál köztársasági elnök csak ma, szerdán nyitja meg hivatalosan a rendezvényt.

Több ezer hátizsákos fiatal várta tegnap délután a soproni Lővérek Kemping bejáratánál a 18 órára hirdetett kapunyitást. Gyors sátorverés, hevenyészett terepfelmérést követően az „ismerkedési est” folyamán a fesztiválozók egyfelől feleleveníthették a tavalyi nyár nagy eseményét, és megnézhették a Kispál és a Borz zenekar utolsó koncertjének filmváltozatát, majd az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Budapest Bár következett a nagyszínpadon. A magyar rockzenei élet színe-javát felvonultató, régi sanzonokat, szüleink, nagyszüleink korának slágereit újraértelmező alkalmi formációt a Magna cum Laude követte, így hát, ha nem is szerepeltek aznap még világsztárok a programban, így sem volt panaszra oka senkinek, aki már kedden bulizni akart.

Tekintettel arra, hogy az idei VOLT egyúttal a magyar EU-elnökség zárórendezvénye is, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is derekasan kivette a részét a programszervezésből. Az Európa Kempingbe az unió 27 országából érkeznek Sopronba fiatalok, akiktől a szervezők azt kérték: hozzanak magukkal valamit hazájuk zenéjéből, kultúrájából, és mutassák azt be a többieknek, vagyis egymásnak. A European Gipsy Rocks! programjában pedig a magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritásához, a romastratégiához kapcsolódva (főleg) a tagállamok cigányzenészei, vagyis a roma kultúrát reprezentáló előadók lépnek színpadra. Hogy ebbe a kategóriába hogyan illeszkedik, azt pontosan nem tudjuk, de tény, hogy ennek a programnak a keretében mutatkozik be a magyar közönségnek Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra is…

A VOLT-nak helyet adó Lővérek Kemping Európa színeibe öltözve várja szombatig a mintegy 70–80 ezer látogatót, akik viszont a Moby, a My Chemical Romance, a Sum 41, a 30 Seconds To Mars, az Európa Kiadó, az újjáalakult Hiperkarma, a szinte kötelező Quimby és Tankcsapda, valamint számos más magyar és külföldi fellépő koncertjét várják.