2024. július 17., szerda

Harminc helyre harminc diák

Az iratkozás első napján csaknem teljesen feltöltődött minden hely az újvidéki villamossági középiskola magyar tagozatán – A város további három magyar oktatást is szervező középiskolájában

Régóta, de legalább tíz éve nem jelentkeztek annyian az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolába, mint az idén. A diákok kívánságlistája alapján a komputer 30 főt sorolt be a magyar tagozatra, és Márton Attila szaktanár szerint jó esély van rá, hogy a 30 férőhelyet maradéktalanul fel is töltsék. Lapunknak elmondta, hogy kétségtelenül attraktív szakról van szó, a számítógépes elektrotechnikus képzés iránt mindig is nagy volt az érdeklődés, ám mégsem lehet ez a döntő ok, hogy ilyen szép számban jelentkeztek a diákok.

– Óriási sikernek könyvelem el ezt, annál is inkább, mert a 30 jelentkezőből 26 első számú kívánságként jelölte meg ennek az iskolának az egyetlen magyar tagozatát. Azt hiszem ehhez a kiváló eredményhez az is hozzájárult, hogy az iskola magyar tagozata visszanyerte tekintélyét, és az is, hogy sikerült körbejárni a környékbeli iskolák jó részét. Érdekességként jegyezném meg, hogy a 30 jelentkezőből 19 temerini, 7 újvidéki, 2 szenttamási, és 1-1 pirosi, budiszavai tanuló. Iratkozni még ma lehet, ha netán marad szabad hely, szombaton az iratkozás második körében is fogadja iskolánk a tanulókat. Addig a 021/421-566, 021/527-887-es telefonszámon lehet érdeklődni – mondta a szaktanár.

A villamossági szak mellett a magyar nyelvű oktatást is biztosító újvidéki középiskolák közül az egészségügyiben is minden jel arra vall, hogy a meghirdetett 30 helyet feltöltik a diákok, a Svetozar Marković Gimnáziumban sem lesz diákhiány. Leginkább a Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskolában mutatkoznak gondok. Pázsin Farkas Julianna, a Szülők Fórumának vezetője szerint 5-en eleve ebbe a tanintézménybe jelentkeztek, további 5 tanuló a zentai képzőművészeti tagozat helyett ide iratkozik, 2 tanuló még gondolkodóban van, ám szerinte nem kérdéses a magyar tagozat megnyitása.

Középiskolai felvételi eredmények az interneten

Tegnap reggeltől a www.upis.mp.gov.rs minisztériumi honlapcímen elolvashatják, hogy mely iskola mely szakára hány diákot vettek fel és hány szabad férőhely maradt. Annak, aki szeretne betekintést nyerni a vajdasági helyzetképbe, érdemes áttanulmányoznia az egyes körzetek középiskoláinak adatait.