2024. július 17., szerda

Digitális Kánaán a Szigeten

Budapesti tudósítónktól

Már egy hónap sem választ el bennünket a Sziget Fesztivál kezdetétől: 24 nap múlva ismét, immár 19. alkalommal megnyílnak a kapuk a K-hídon, hogy bulizni vágyók tízezrei lepjék el az óbudai Hajógyári szigetet, az egyhetes más-világ megtapasztalásának reményében. Van, aki a számos színpad magyarországi és világhírű fellépőire kíváncsi, másokat a színházak kínálta izgalmak vonzanak, s olyanok is vannak, szép számmal, akik egyszerűen a Sziget-élményt szeretnék évről évre megélni.

A Sziget Fesztivál egyedi, különös hangulatáról, ahol viszonylag kis területen igencsak eltérő nemzetiségű, kultúrájú, ízlésű, identitású emberek hatalmas tömege fér meg jól egymás mellett, rengeteget lehet beszélni. A Sziget szervezői évek óta igyekeznek lehetőséget kínálni a fesztiválozóknak arra, hogy megismerkedjenek a közeljövő mindennapjaival, lett légyen szó akár szelektív hulladékgyűjtésről, akár a szupermodern technológiákról, akár arról a gondolkodásmódról, amely megtanít, hogy az adott lehetőségek közül a saját életünkben is mindig megtaláljuk a legjobbat, amitől akár mi, akár az általunk végzett munka egyedivé válik.

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője a minapi sajtótájékoztatón például arról beszélt: az óbudai fesztivál ugyan igyekszik, de nem mindig tud lépést tartani a hasonló jellegű rendezvényekkel világsztárok felvonultatásában, viszont cserébe megpróbál mindig valami újat nyújtani. Ebben megértő partnerre találtak a rendezvényt második éve szponzoráló Vodafone Magyarország Zrt.-ben, amely az idén úgy döntött: megálmodja és meg is valósítja a Sziget jelképének szánt Vodafone-tornyot, azt a sajátos Digitális Kánaánt, amely mintegy 30 méterével, 15 tonnájával a magyarországi fesztiválok történetének egyik valaha épült legmagasabb építménye lesz, s amely nemcsak szupergyors internetet kínál az érdeklődőknek, hanem az okostelefonozás mindenféle lehetőségét is. A Vodafone a fesztiválozók egy részének bevonásával tervezi tesztelni a jövő nagy reményét, az NFC-technológián alapuló, fesztiválkártyás fizetéshez hasonlító módszert, amelynek során a felhasználó mobiltelefonjával fizet a szolgáltatásokért – na, nem úgy, hogy odaadja azt a szolgáltatónak, hanem úgy, hogy egy leolvasó elé tartja a készüléket egy-két másodpercig. Így válik feleslegessé a pénztárcát rejtő táska után a nyakba lógatható fesztiválkártya is, hisz a mobiltelefon végez mindent: programot kínál, elkalauzol a választott helyszínre, kifizeti a fogyasztást stb. Simó György, a Vodafone vezető üzletfejlesztési tanácsadója szerint rövidesen világszerte elterjedt fizetési mód lesz ez. De a torony lesz a helyszíne számos olyan digitális szolgáltatásnak is, amiről földi halandó ma még csak nem is álmodik, viszont egy-két év múlva oly elérhető közelségbe kerül, mint ma egy ADSL. Aki tehát a világsztárok által kínált koncertélmények mellett (akikről hamarosan bővebben is szólunk) némi futurisztikus tapasztalatra is szeretne szert tenni, gondolja végig ezt a lehetőséget is.