2024. július 17., szerda

A stratégia formálódik

Predrag Marković köztársasági művelődési, és tájékoztatási miniszter Újvidéken a médiastratégiáról

Elsősorban a Szerb Nemzeti Színház fennállásának 150. évfordulója megünnepléséről, illetve annak anyagi hátteréről tárgyalt tegnap Predrag Marković köztársasági művelődési, és tájékoztatási miniszter Újvidéken Milorad Đurić művelődési és tájékoztatási titkárral. A megbeszélést követően újságíróknak nyilatkozva mégis legkevesebb szó esett a Szerb Nemzeti Színház jubileumi előadásainak finanszírozásáról, sokkal inkább a médiastratégiáról faggatták a minisztert.

Marković a médiastratégia tervezetéről elmondta, hogy találkozott a nemzeti tanácsok – közöttük a magyar – képviselőivel, a szakszervezetekkel, a szakma képviselőivel, akiket meghallgatott, és akiknek a véleményére építve folytatja a minisztérium a stratégia kidolgozását. Mint mondta, várható, hogy az unió is véleményezni fogja, sőt egyik-másik kitétel ellen kifogást emel. Egyelőre azonban itt még nem tartunk – hangsúlyozta a miniszter –, a stratégia formálódik, a kidolgozása tart, csupán azt ígérheti, hogy a képviselőházban is vitát nyitnak róla.

A tervezet még vitatott tétele a tulajdonjog a nemzeti kisebbségek nyelvén működő sajtóorgánumok esetében. – A tartományi kormány megfogalmazta a kifogásait, amiket a minisztérium beépít a végső változatba. Nem az egyetlen lehetséges megoldás a média feletti száz százalékos tulajdon, vannak más alternatívák is – hangsúlyozta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy elfogadhatónak tartja egyes önkormányzatok, nemzeti közösségek külön igényeit, de azt már nem, hogy az állam miért szerkesztené a film- vagy a zeneműsorokat. A tartományi titkár hangsúlyozta, hogy Vajdaságnak a médiastratégia ügyében egyértelmű álláspontja van, és ehhez fogja tartani magát a jövőbeni viták során.

A tárgyalást követően a miniszter és a titkár ellátogattak a Duna u. 37-ben székelő Vajdasági Modern Művészetek Múzeumába, melynek sorsa hosszú ideje bizonytalan, részleteket azonban nem árultak el arról, hogy a minisztérium mennyire és hogyan tud segíteni az egykori Szocialista Forradalmi Múzeum és a kortárs múzeumi anyag szószólói között.