2024. július 16., kedd

Jöjj lendületbe, hozd lendületbe!

Személyiségfejlesztő drámajátékos hétvége volt Nagykikindán

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet még tavaly novemberben értesítette a közvéleményt arról, hogy az Osonó Színházműhellyel együttműködve közösségfejlesztő hétvégéket indít Vajdaságban is Jöjj lendületbe, hozd lendületbe címmel. Azóta Zomborban és Tóthfaluban valósult meg egy-egy ilyen hétvége.

A képzéssorozat harmadik, egyben utolsó állomása az észak-bánáti Nagykikinda volt, melyet február 25-e és 27-e között szerveztek meg a helyi Egység Művelődési Egyesület épületében, tudtuk meg Virág Kiss Anitától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától.

– Az első állomáson, Zomborban a környékbeli művelődési és ifjúsági csoportok vezetőit, színjátszókat vártunk, Tóthfaluban egyesületvezetők és a csoportvezetők voltak a részvevők. Ez a harmadik állomásunk egy kicsit szakmaibb, ugyanis a trénerek több színjátszó elemet alkalmaztak a képzés során. Ide pedig a helyi és a környékbeli színjátszókat és csoportvezetőket vártuk. Érkeztek Nagykikindáról, Tóbáról, Szajánból, Muzslyáról és Törökfaluból. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, és reményeink szerint itt még nem ért véget ez a történet. Nagyon szeretnénk, ha ősszel egy újabb kört tudnánk indítani – emelte ki Virág Kiss Anita.

Az Osonó Színházműhely trénere, Fazakas Misi színész, rendező, színházpedagógus a mintegy 20 órás műhelyfoglalkozással kapcsolatban elmondta, a színházműhely három kulcsfogalomra építi tevékenységét: a színházra, az oktatásra és a szociális projektekre.

– Rendszeresen szervezünk képzéseket, és trénerként is részt veszünk a továbbképzéseken Mucha Oszkár kollégámmal közösen. Ezen a hétvégén a csapat- és közösségépítés volt fókuszban, ugyanis a járványhelyzetben azt vettük észre, hogy szétmentek a csoportok, szétmentek a közösségek, és az emberek motivációján kell segíteni. Alap színházi gyakorlatokat is tartottunk, valamint megvizsgáltuk, hogy hogyan tudunk segíteni a csoportvezetőknek, színészeknek, rendezőknek, milyen eszközöket tudunk számukra adni, hogy a munkájukat segítsük, illetve, hogy tudják folytatni a tevékenységüket a meglévő csoportjaikkal, illetve ha arra van szükség, akkor hogyan indítsanak új csoportot. Színházi, önismereti, személyiségfejlesztő és csapatépítő játékok, gyakorlatok szerepelnek e képzések során – mondta a tréner, majd hozzátette, hogy ezeken a hétvégéken bár nagyon sok aktív, tenni akaró emberrel találkoznak, sajnos a fiatalok kevesen vannak.

– Azt tapasztaltuk, a programjainkat leginkább a felnőttek és az idősebbek látogatják, mi szeretnénk több fiatalt is látni ezeken a hétvégéken azért, hogy megjelenjen bennünk a remény, hogy van fiatalság, van utánpótlás, akik szeretnének ezzel foglalkozni, akik majd csoportvezetői szerepbe szeretnének lépni – zárta gondolatait Fazakas Misi.

Ami a résztvevőket illeti, gazdag tapasztalatgyűjtésről számoltak be. Tóth Anna, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulatának tagja elmondta, hogy először vett részt ilyen továbbképzésen.

– Nagyon megfogott mindaz, amit itt láttam, hallottam, aminek részese lehettem. Sokat tanultam a hétvégén, amit hasznosítani lehet – emelte ki Anna.

Király Petra, az Egység Művelődési Egyesület tagja szintén magáénak érezte a foglalkozásokat. – Ez a képzés nagyon sok inspirációt adott, hogy átgondoljak, átértékeljek dolgokat. Örülök annak is, hogy ez a képzés jobban bevezetett a színház világába, és rálátást adott arra, hogy a színpadon hogyan tudnék bizonyos dolgokon változtatni. Nagyon hasznos ez a foglalkozás, és hálás vagyok az Osonósoknak, hogy eljöttek – mondta Petra.

Király Sándor, az Egység Művelődési Egyesület művészeti vezetője elmondta, hogy ő már több képzésen is részt vett.

– Minden képzés után el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy érezzük a hatásait, eredményeit. Én a színészeimnek azért ajánlottam a részvételt, mert én már több képzésén is részt vettem az Osonósoknak. Szerettem volna, ha a színészeim belelátnának a színészet pszichológiájába. Attól, hogy mi amatőr színház vagyunk, még szeretjük azt, ha a színpadra egy jól kidolgozott alkotást vihetünk, mely jó képekkel, jó mozgásokkal és jó zenékkel van dúsítva. És ezek a képzések segítenek abban, hogy a színész is, és a rendező is fejlessze önmagát. A tegnap esti program után leültem a színészeimmel, átbeszéltük a tapasztaltakat, és már rá is jöttünk arra, hogy hogyan és hol tudjuk kamatoztatni az itt hallottakat, tanultakat – emelte ki a művészeti vezető.