2024. július 17., szerda

Egy évszázad tükre női szemmel

A 14. Motovuni Filmfesztiválon ma lesz Želimir Žilnik dokumentumfilmjének világpremierje – Magyar tagja is van a zsűrinek

Az Isztriai-félsziget belsejében fekvő, mesebeli szépségű, középkori Motovun városán a filmkedvelők szeme, ahol ezen a héten ötnapos maraton keretében a legjobb európai filmeket mutatják be. Délelőtt 10-től hajnali 4-ig összesen 28 filmet vetítenek a versenyprogramban. A 14. Motovuni Filmfesztivál – mely valójában a 13., ugyanis a szervezők szándékosan kihagyták a rossz előjelű számot (!) –, díszvendége Írország, s ennek jegyében 16 ír filmet is műsorra tűznek.

Itt tartják Wim Wenders 3D-ben készült táncfilmjének a premierjét Pina Bausch világhírű német táncos, koreográfus, együttesalapító életéről. Világpremier lesz Želimir Žilnik külföldön és Szerbiában is többszörösen kitüntetett újvidéki rendező legújabb dokumentumfilmje, a Jedna žena – jedan vek (Egy asszony – egy évszázad) című alkotása ma, pénteken.

A mesebeli isztriai Motovun

Egy tavaly forgatott alkotásról van szó, melyet Žilnik rendezett és a forgatókönyvet is ő írta (operatőr: Miodrag Milošević, vágó: Vuk Vukmirović), főhőse pedig a csaknem százéves Dragica Srzentić, akinek a fordulatokban gazdag, érdekfeszítő élettörténete sok pontban kapcsolódik a II. világháború utáni jugoszláv történelmi eseményekhez. A rendező korábbi kijelentései szerint a dokumentumfilm egy évszázad tükrét kívánja visszaadni az isztriai származású Dragica Srzentić életútja által, aki 17 évesen jött Belgrádba, részt vett a II. világháborúban, majd azzal lépett be a történelemkönyvekbe, hogy ő vitte el Sztálinnak Tito történelmi nemjét. Fogalma sem volt, mit tartalmaz az a levél, melyet vitt, de arról sem, hogy mit írt abban, amit hozott, pedig nem sokkal később férjét, Vojót hibáztatták a Sztálinnal való kapcsolat megromlásáért. Mindketten börtönbe kerültek, embertelen kínzásokat éltek át, mindenüket elvették. A JKP 6. kongresszusán Tito Dragica férjét megvádolta azzal is, hogy a háború idején együttműködött az „ellenséggel”, amire Dragica válaszolni mert, azt állítván, hogy ez nem igaz. Ekkor azzal vádolták meg, hogy Titót hazugsággal vádolja, és öt nap megszakítás nélküli állásra ítélték. Később a BBC londoni bemondója volt, a NIN, és több lap egyik alapítója. 2007. február 27-én rehabilitálták.

Motovunban bemutatták Tarr Béla A torinói ló című, az idei Berlinalén Ezüst Medvével díjazott filmjét is, továbbá a belga Dardenne fivérek Biciklis kölyök című filmjét. A kínálatban szerepel két regényadaptáció: Murakami Haruki japán író bestselleréből, a Norwegian Woodból (Norvég erdő) készült azonos című film és az Alek Popov regényéből, a Mission Londonból (Londoni küldetés) rendezett, az utóbbi 20 év legnézettebb bolgár filmje, Dimitar Mitovszki alkotása. A magyarok a 2010-ben bemutatott film koprodukciós partnerei voltak. Egyébként Igor Mirković, a fesztivál igazgatója megerősítette a Jutarnji list című zágrábi napilapnak, hogy ez valójában csak a 13. seregszemle, mert babonából a mostani filmes mustrát „kinevezték” a tizennegyediknek. A filmeket Jurica Pavičićfilmkritikus válogatta.

A nemzetközi zsűri három tagja, Kocsis Ágnes magyar, David Mackenzie skót és Vanja Cernul horvát születésű, New Yorkban élő filmrendező dönti majd el, hogy melyik film kapja a Motovun propellere nagydíjat és kiosztják a Bauer-díjat a régió filmjei közül (szlovén, horvát, szerb, bosnyák, montenegrói, macedón, koszovói) a legjobb alkotásnak.