2024. július 16., kedd

A kitartó munka meghozza a gyümölcsét

Komarek Magdolna, Plakett díjas közösség- és művelődésszervező: Mindig második otthonomnak tekintettem az egyesületet

Plakett díjban részesült Komarek Magdolna, nagykikindai nyugalmazott közösség- és művelődésszervező. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által odaítélt díjat azok kapták meg, akik kiemelkedő munkát tettek a magyar közösségek összefogásáért, valamint a magyar kultúra gazdagodásáért.
Komarek Magdolna 1959-ben született Tóthfaluban, a középiskolai tanulmányait a zentai Közgazdasági Középiskolában végezte el. A Plakett díjra a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület jelölte, mivel úgy vélték, hogy a mindennapi munkája a közösségük összetartozását erősítette, és erősíti még a mái napig. Úgy csöppent az egyesület életébe, hogy az Egység akkori elnöke felajánlott számára egy megüresedett munkahelyet, amit ő el is fogadott. Szervezőtitkári munkáját 1995-től 2017-ig látta el, majd nyugdíjba vonult.
– A nyugdíj számomra nem azt jelentette, hogy hazajöttem és ölbe tett kézzel néztem a világba, hanem továbbra is aktívan részt veszek az egyesület munkájában, továbbá két éve mint elnökségi tag is ellátom a feladataim. Ezt a munkát nem könnyű elvégezni Nagykikindán, hiszen itt jóval kisebb a magyarság létszáma, mint más településeken. Az utóbbi 10 év meghatározó volt számunkra, az egyesület tagjai közül sokan külföldre költöztek a jobb élet reményében, valamint az iskolában is kevés a magyar diák, ezért az utánpótlás is kérdéses. Nehéz volt mindig is közösséget építeni, ráadásul a pandémia is kihatással volt a munkánkra, nem volt lehetőségünk arra, hogy rendezvényeket szervezzünk – mondta a nyugalmazott művelődésszervező.
Nagykikindán az Egység Művelődési Egyesület az egyetlen magyar szervezet, amely mintegy 240 taggal rendelkezik.
– Összetartó közösségről beszélünk, hiszen mi vagyunk az egyetlenek a városban, akik a magyar kultúrával, hagyományokkal foglalkoznak. A fiataloknak és az idősebbeknek nincs más lehetőségük, hogy magyar nyelven művelődjenek. Mindent megteszünk, hogy összetartsuk a közösséget, hogy a fiatalságot magunk köré gyűjtsük. Igyekszünk színes programokkal gazdagítani az emberek életét, megemlékezünk minden magyar nemzeti ünnepről, karácsonyi műsorokat, illetve vásárokat szervezünk, továbbá részt veszünk a töknapokon, néptánc- és kórustalálkozókat is rendezünk – fogalmazott Komarek Magdolna.
Az egyesületet Nagykikinda önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatja, valamint a Bethlen Gábor Alapnál is pályáznak, ha csak lehetőségük nyílik rá.

Magdolna elmondása szerint egy ilyen munkát csak szeretettel és tiszta szívvel lehet elvégezni ilyen hosszú időn át.
– Mindig második otthonomnak tekintettem az egyesületet, amikor dolgozni indultam, azt éreztem, mintha haza mennék. Amikor vendég érkezett hozzám az egyesület irodájába, úgy kezeltem, mint a saját személyes vendégemet, és nagy szeretettel fogadtam. Úgy vélem, a többiek is hasonlóképp éreznek, és ez teszi az egészet különlegessé. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a gyerekeim ott nőttek fel, és most már az unokáim is nálunk néptáncolnak, szavalnak, zenélnek és koptatják a színpadot. Az egész család szinte ott nevelkedett, ez már a harmadik generáció, amely részt vesz az egyesület életében. A férjem és a munkatársaim is mindig mindenben támogattak, amiben csak kellett. Igyekszem most is besegíteni, de a fiatalabbakra hagyom a munka nagyját, amit ők kiválóan el is végeznek. Több mint 20 év tapasztalatával és kapcsolatrendszerével rendelkezem, ezért általában tanácsért fordulnak hozzám, és én nagyon szívesen segítek – mesélte Komarek Magdolna.
Azt is kiemelte, hogy nagyon meglepődött azon, hogy Plakett díjban részesült, egyáltalán nem számított rá.
– Nem is tudtam, hogy felterjesztettek erre a díjra, és őszintén megmondva nagyon megörültem neki. Az ember dolgozik, teszi amit kell, de nem azért, hogy valami elismerésben részesüljön. Nekem ez annyira jólesett, hogy talán még sírtam is egy kicsit örömömben. Az ünnepség Palicson felemelő volt, mindenkinek azt meséltem, hogy úgy éreztem magam, mint egy királynő. Annyira megható, annyira szép volt, valóban nem számít az ember egy ilyen elismerésre. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a támogatását, és az Egység Művelődési Egyesületnek, hogy jelöltek erre a díjra – mondta Komarek Magdolna, Plakett díjas.