2024. július 17., szerda

Milyen a világ a Balaton partjáról?

TÉVÉJEGYZET

Egész nyáron a Balatonon jártak a tántoríthatatlan tévénézők a magyar közmédiának, azaz a Balatoni Nyár és a Balaton közelről című műsoroknak köszönhetően. A színes, információs magazin elsődleges célja az volt, hogy a nézők és a hallgatók részletes képet kapjanak a tó és környéke turisztikai látványosságairól, sportolási lehetőségeiről, gasztronómiájáról, de nem titkoltan az is, hogy a média valamiféle újdonsággal rukkoljon elő a szokványos nyári műsorrács helyett. Magyarán: a műsor egyszerre vállalkozott arra, hogy bemutassa a balatoni régiót közelről, illetve azt, amilyennek a Balaton-partról tűnik a világ. Aztán a szemünk láttára tanult meg vitorlázni Kokó, mesterszakácsok mellett itt főzte meg kedvenc ételeit Andy Vajna és Reviczky Gábor, itt ünnepelte születésnapját Sass Sylvia és Koncz Gábor, de vendégül látták a műsorvezetők a legendás színészpárost, Voith Ágit és Bodrogi Gyulát, illetve a tónál nyaraló fukushimai gyerekeket..., vagy a tévések számos helyi önkéntest, támogatót nyertek meg a műsornak, amelyről időközben süteményt és fagylaltot, sőt csillagot neveztek el a balatoniak.

Mindez így az utólagos összegzés során derült ki, mintegy bizonyítván, hogy tényleg van hozadéka a műsornak. A számok nyelvén a helyzet a következőképp fest: hétköznaponként a délelőtti élő bejelentkezésekre naponta közel 400 ezren kapcsoltak, a műsor átlagos nézettsége pedig mintegy 30 százalékkal volt magasabb, mint a tavasszal ugyanebben az időszakban. A közmédia első nagy volumenű produkciója a jelekből ítélve, a nézettség és a kereskedelmi bevételek tekintetében is jó eredményt ért el. A révfülöpi móló mellől jelentkező műsorsorozat volt еgyébként a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első olyan nagy vállalkozása, amelyen a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió munkatársai már végig közösen dolgoztak. A műsorfolyamot összesen csaknem háromszáz tévés és rádiós munkatárs együttműködése hozta létre! Legtöbben az MTV-sek közül érkeztek, de sokan a Duna Televízióból kerültek a közös stábba, mint asszisztensek, operatőrök, vagy éppen műsorvezetők. A nyári műsorsorozat lehetőséget adott néhány rádióriporternek, hogy képernyőn is szerepeljen, és a televíziósok is bemutathatták műsorukat a rádióban.

A számok nyelvén persze nem mondható el minden, például nem fejezhető ki az a hatás, amelyet a kilenc hetes nyári műsorfolyammal a magyar közmédia munkatársai a balatoni régió esetében elértek. Viszont nem lehet elmenni azon tények mellett, miszerint nyári szabadságok, kánikula, egyebek ellenére az m1, m2 és az MR1-Kossuth Rádiónak 9 hét alatt összességében 8176 percnyi televízió- és rádióműsort sikerült legyártania a magyar tenger partja mellől, sőt, ismétlésekkel és híradós bejelentkezésekkel együtt 15 171 percet. Az AGB Nielsen adatai alapján az m1 a Balatoni nyár idősávjában a legnézettebb csatorna lett Magyarországon, a műsor költségvetésének pedig mintegy háromnegyedét fedezte a kereskedelmi bevétel. Mit bizonyít mindez? Ha mást nem, hát azt, hogy újítani, kísérletezni, járatlan utakra térni igenis érdemes.