2024. július 17., szerda

A tankönyvek zöme elkészült

Csupán a megreformált tanterv szerint haladó nyolcadikosoknál várható késés több magyar nyelvű tankönyv esetében – A középiskolások számára mindössze egy új tankönyv készült
Javarészt „rajtra készek” a kiadványok (fotó: Dávid Csilla) A köztársasági oktatási- és tudományügyi minisztériumból a héten olyan hírek érkeztek, miszerint a közelgő új tanév kezdetéig, szeptember 1-jéig leszállítják a tankönyvek zömét, még az általános iskola első, második, és harmadik osztályosainak ingyenes tankönyvcsomagját is. Ez alatt nemcsak a szerb, hanem a nemzeti kisebbségek nyelvén írt tankönyveket is értik. Vesna Fila miniszterhelyettes szerint a 2011/12-es tanév kezdetén az ország területén több mint 230 ezer tankönyvcsomagot osztanak ki a diákok között.

Hogy mi a helyzet a negyedik osztálytól kezdődően, illetve a magyar nyelvű tankönyvekkel, vagyis milyen könyvekre, újdonságra számíthatnak a diákok, szüleik, csakúgy a tanárok, Laki Boglárkától, a Tankönyvkiadó Intézet újvidéki részlegének szerkesztőjétől érdeklődtünk.

Laki Boglárka

– Sikerült felkészülnünk a tanévre, hiszen elsőtől hetedik osztályig csaknem minden tankönyv megjelent, és a nyolcadikosok számára is javarészt „rajtra készek” a kiadványok – mondta. – Az alsós tankönyveket illetően, vagyis az első három osztályt illetően bizonyosra vehető, hogy a tanév kezdetéig minden iskola, minden diák megkapja a tankönyvcsomagot, a felsős osztályokat illetően pedig elmondható, hogy bővült a magyar nyelvű tankönyvek sora. A negyedik-ötödik osztály számára minden elkészült. A hatodik osztályosok új munkafüzetet kapnak földrajzból – várhatólag szeptemberben elhagyja a nyomdát –, de megjelent az új zenekönyv a hetedik osztályosok számára, amelynek szerzője Paskó Csaba magiszter. A 7. osztályos történelemkönyvet illetően reméljük, hogy mielőbb megkapjuk a kiegészítő könyv jóváhagyását a minisztériumtól (e mellett a tankönyv mellett a magyar nemzeti történelmet tartalmazó kiadvány), hogy megkezdhessük a nyomtatását. A nyolcadik osztályos tankönyvek egy része – melyek a megreformált tanterv alapján készülnek –, már az elmúlt tanév folyamán megjelent, egy részük pedig hamarosan elhagyja a nyomdát, azaz várjuk az elkészültüket. Ezenkívül munkafüzet jelent meg biológiából és kémiából. Fizikából beindult a teljes tankönyvcsalád, tehát már új tankönyvből tanulhatnak a diákok, és ehhez feladatgyűjtemény is párosul. Új tankönyv jelenik meg földrajzból, ehhez munkafüzet is készül, és az idei évben a 8. osztályos matematika-feladatgyűjtemény is megújul. Műszaki oktatásból és informatikából új tankönyv és munkafüzet várja majd a tanulókat, valamint informatikából – választható tantárgy –, szintén megújul a tankönyv és a munkafüzet. Ez utóbbiak esetében számíthatunk kisebb késésre – hívta fel a figyelmet a szerkesztő. – A 8. osztályos történelemkönyv esetében, akárcsak a hetedikeseknél, a kiegészítő kiadvány megjelentetéséhez várjuk a minisztériumi engedélyt. Ez a folyamat igen időigényes, de mivel még csak a jóváhagyásra várunk, azt mondhatom, hogy bizonytalan a kiadvány megjelenésének időpontja, mert nagyon sok „állomáson” kell még átmennie. A 8-os nyelvtankönyv készítése is folyamatban van, elkészültéig csak azt tudom tanácsolni az érintetteknek, hogy az eddigiek során használt tankönyvből dolgozzanak.
Évente átlagosan 40–60 tankönyv készül (beleértve az újrakiadást is) a Tankönyvkiadóban. Ez igen nagy szám, még akkor is, ha ezeknek a könyveknek nagy része fordítás. Ezek között bújnak meg, mondhatni igen szerényen, a középiskolai tankönyvek. A hamarosan kezdődő tanévre például csupán egy új tankönyv készül el, ez a második osztályos történelemkönyv lesz.

FELHÍVÁS

A tanárok is bekapcsolódhatnak

A Tankönyvkiadó szeretné bővíteni a tankönyvszerzők sorát, ezért kéri az általános- és a középiskolában tanító magyartanárokat, hogy ha szívesen bekapcsolódnának a tankönyvkészítés folyamatába (akár irodalomból, akár nyelvtanból) jelentkezzenek a kiadóban. Így hozzájárulhatnak ahhoz, ami a kiadónak egyébként természetes célja, hogy a tankönyveink minél minőségesebbek legyenek, és lehetőleg megfeleljenek a korszerű követelményeknek. Az érdekeltek jelentkezhetnek a 021/523-844-es telefonszámon, Laki Boglárkát kell keresniük, de a kapcsolatot felvehetik személyesen a kiadó újvidéki szerkesztőségében (Szerémség utca 7.), vagy a boglarka@ons.zavod.co.rs e-mail címen is.