2024. július 17., szerda

Készül az évadkezdésre az Újvidéki Színház

Négy bemutatót láthat a közönség júniusig – Szerdán a drámaíróverseny előadásaival kezdődik az évad

(Ótos András felvétele)

Két izgalmas mesét és két klasszikust tűz repertoárjára a 2 011/2012-es évadban az Újvidéki Színház. „Az a szándékunk, hogy felülvizsgáljuk azokat a választásainkat és döntéseinket, amelyek alapján meghatározott közegbe helyeznek bennünket, ez a közeg aztán befolyásolja életünk alakulását és előcsalja létezésünk színeit. És a béke… Kutatunk utána, megpróbálunk élvezetet lelni ebben a keresésben, és rátalálni erre az oly gyakran el sem érhető égő fényességre” – hangzott el a társulat tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az első, egész estés bemutató november közepén várható: Vörösmarty Mihály Csongor és TündéjétHernyák György rendezi. Februárban Peter Weiss Marat/Sade című drámáját mutatják be Urbán András rendezésében, majd Ingmar Bergman Fanny és Alexanderét nézheti meg a közönség Vidovszky György színrevitelében, március végén. Május végére tervezi a színház Lázár Ervin Berzsián és Dideki című mesejátékának bemutatását Mezei Kinga rendezésében.

A rendszeres színházlátogatók tudják, hogy az Újvidéki Színházban a drámaíró versennyel kezdődik az évad. Az idei, sorrendben tizenegyedik megmérettetés kedden délelőtt kezdődik, amikor kihúzzák a kalapból a születendő darabok témakörét meghatározó drámacímet. Beszédes István íróra, Lénárd Róbert rendezőre és Gyarmati Kata dramaturgra vár az a szerep, hogy néhány óra alatt olyan épkézláb, eljátszható szöveget írjon e cím alapján, amelyből szűk egy nap alatt három rendező, Nagypál Gábor, Vidovszky György és egy titokzatos harmadik személy egy-egy színészcsapattal egy-egy előadást tud majd színre vinni. Az előadásokban öt társulat színművészei vesznek részt: a házigazdák társulata mellett itt lesznek a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a szabadkai Gyermekszínház és a Népszínház Magyar Társulatának színészei, valamint az újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatói. A három darabot tehát szeptember 21-én, szerdán este hétkor láthatja a közönség.