2024. július 17., szerda

Mozgásban az irodalom

Négy napig Újvidéken „vesztegelt” a nemzetközi irodalmi hajó – Bemutatták Végel László What is Yugoslavia? című monodrámáját

Mozgásban az irodalom (Literature in Flux) projektcímmel indult útnak az az osztrák hajó, amely irodalmi délutánok és estek sorának adott és ad otthont több Duna-parti városban. Az MS Stadt Wien nevű hajó szeptember 23-án indult a bulgáriai Rusze városából, majd a romániai Cetate érintésével érkezett a múlt hét közepén Belgrádba és Újvidékre. Az európai irodalmi központokat összekapcsoló HALMA hálózat szervezésében létrejött projektum célja, hogy összekösse a kulturális régiókat, hogy az irodalom és a párbeszéd képes legyen minden határon átívelni. A Duna Európában ezt a célt szimbolizálja, ezért indult kultúrmissziót szolgáló útjára a „legeurópaibb” folyón az irodalmi hajó. Az idei irodalmi túra középpontjában a balkáni irodalmak állnak, az elsődleges cél tehát a balkáni országokban született kortárs irodalmi művek és az itt élő alkotók megismertetése az érintett országok közönségével.

Újvidékre szombaton érkezett a hajó, az első esten a szlovén irodalomba nyerhetett betekintést a közönség: Tadej Golob, Nataša Kramberger, Peter Rezman és Damijan Šinigoj olvasott fel. Vasárnap Az európai nemzeti mítoszok dekonstrukciója címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést, majd felolvasóest következett.

Hétfőn este mutatták be Végel LászlóWhat is Yugoslavia? című monodrámájának szerb nyelvű adaptációját. A kilencvenes évek háborús éveit idéző esszéisztikus mű a kulturális, nemzeti és nyelvi kisebbség „kentaur-létének” sajátosságait igyekszik bemutatni a helyzetet értetlenül szemlélő, nyugati társadalomban nevelkedett befogadónak. A felolvasószínház-jellegű produkciót Boris Isaković színművész közreműködésével láthatta hétfőn a közönség, míg a multimediális elemekkel tarkított, német nyelvű ősbemutatóra október 27-én Bécsben kerül sor, Lucas Cejpek rendezésében.

Kedden Miloš Folić, Michal Hvorecký és Vladan Matijević felolvasóestjével búcsúzott az MS Stadt Wien Újvidéktől. A hajó ma indul tovább Vukovárba, majd Budapesten és Pozsonyban is kiköt, mielőtt október 26-án Bécsbe érne. A projektum az osztrák fővárosban zárul október 30-án.