2024. július 18., csütörtök

Az irodalom areája a zEtna irodalmi fesztiválján

Csütörtökön kezdődik és szombaton zárul Zentán a zEtna VIII. Irodalmi Fesztiválja. A rendezvénysorozat idén bizonyos tekintetben megrendezésének hagyományos időpontjához tér vissza. Ugyanis a „város alatti vulkán”, vagyis az internetes irodalmi folyóirat és kiadó 1999. november 2-án kezdte el magából ontani a szellemi lávát, amellyel későbbiekben beborította, s pezsgővé tette a régió irodalmi életét. November első hete emellett a kelta újév első napja is, s ezekben a napokban rendezték meg az első irodalmi fesztivált is 2004-ben. Az idei rendezvénysorozat az Areális címet viseli, amely kapcsán Beszédes István napilapunknak elmondta, hogy ezt a jelzőt a fesztivál kedvéért Ilia Mihály tanár úrtól kölcsönözte (az areális irodalom fogalmát ő veti fel fiatalabb kollégája, Virág Zoltán munkássága kapcsán).

– Ez egyébként lehet politikai és földrajzi fogalom is, amelyekkel az irodalom területi határai nem azonosak. Ez azt is jelenti, hogy például a vajdasági magyar irodalom, legalábbis, amit én annak tekintek, nem fér meg tartományunk keretei között, s ott vannak ennek az irodalomnak a határai, ahol vajdasági magyar szerzők élnek és alkotnak, s ahol ezzel a régióval foglalkozó művek is születnek. Én ezt a szellemi régiót igyekszem egy-egy fesztivál körül is mozgásban tartani.

A fesztiválon egyébként a vajdasági magyar irodalmon kívül négy másik határon túli magyar régió irodalma is megjelenik, ami az Irodalmi Karavánt szervező Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel való sikeres együttműködésnek köszönhető.

– Mozgalmas seregszemle lesz, mivel a fesztiválon közel félszáz vendég fog megfordulni – mesélte a József Attila-díjas költő. – Itt lesznek a lendvai Muratáj munkatársai, Kárpátaljáról az Együtt folyóirat gárdája és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának fiatal csapata Orbán János Dénes vezetésével. A fesztivál vendége lesz a felvidéki Balázs F.Attila is, aki ezúttal egy román nemzetközi költészeti folyóiratot, a Poesis Internationalt mutatja be román szerkesztőtársaival.

– Már az eddigiekből is kitűnik, a folyóiratok az eddigieknél is fontosabb szerepet játszanak ezen a fesztiválon. A zEtna elektronikus folyóiratként is funkcionál, s szeretünk más folyóirat-műhelyeket vendégül látni, mert hasonló az érdeklődési körünk, hasonlóak a gondjaik, és egy folyóirat körül mindig is egy eleven közösségi élet folyik. Itt az az érdekes, hogy egy csapat miképpen lép fel, s a belső együtthatások azok, amelyek nagyon érdekesek lehetnek – jegyezte meg a fesztivál főszervezője, akitől megtudtuk, hogy ennek kapcsán az Irodalmi Karaván keretében ellátogató csoportok mellett a fesztiválon jelen lesz a szegedi Tiszatáj, s az Ex Symposion szerkesztősége, amely itt mutatja be a folyóirat legújabb számát, amely tematikailag is illeszkedik az irodalmi fesztiválhoz, hiszen az arealitás egy formáját, a műfordítással feltárt belső, szabálytalan területet érinti, amely két nyelv, két kultúra között feszül. A hazai folyóiratok közül pedig a muzslyai Sikoly mutatja be vadonatúj, még nyomdafesték-szagú számát, de jelen lesznek a Képes Ifjúság és a Kilátó szerkesztői is.

A rendezvénysorozat keretében kerekasztal-beszélgetést szerveznek a magyar irodalom M0-ás körgyűrűjéről is, amelyen az anyaország körül működő irodalmi kapcsolatok kerülnek a középpontba, illetve téma lesz az Arealitás és a nyelvi közvetítés közötti kapcsolat is, amelyen magyar és szerb műfordítók is részt vesznek. Természetesen az irodalmi részben ismét lesz próza- és versszalon is. Az irodalmi estek és beszélgetés után, péntek és szombat este zenés műsoron vehetnek részt a fesztivál vendégei s közönsége. November 4-én, pénteken Verebes Ernő, Zoran Dukićés Miroslav Jovančić triója fog dzsesszt játszani, 5-én, szombaton pedig Bakos Árpád és barátai lépnek fel.

A fesztivál képzőművész vendége Szajkó István lesz, akinek a kiállítását a fesztivál helyszínén, a Zentai Alkotóházban tekinthetik meg az érdeklődők, s az ő kiállításának a megnyitójával kezdődnek pénteken délután 5 órakor a fősodor rendezvényei. Az ő képeibe gyökerezve indul el a napi öt-hat óra próza-, a vers-, a gondolatfolyam. De egy dokumentumfilm is bekerült a fesztivál programjába. Szombat délután bemutatják Litauszki János hrabali hangulatú A mi kis rádiónk című filmjét is.

A fesztivál előestéjén, csütörtökön a zEtna gondozásában megjelent új könyvek közül többek közt bemutatják Szabó Palócz Attila Köd című verseskötetét is, majd pedig a fogható és látható könyvek után elindulnak a „láthatatlan könyvek” irányába is, mivel a kiadónak egyre több olyan kézirattal is számolnia kell, amelyekre nem kap támogatást.

– Hatvankönyves referenciánk, a minőséget igazoló díjak dacára a zEtna kiszorulni látszik a könyvtámogatás kánonából. A Bethlen Gábor Alap idén a felettébb ígéretes tízcímszavas kiadói programunkat egy fillérrel sem támogatta. Egy öt-hat éves, számunkra pozitív gyakorlat szakadt meg ezáltal. Ezek a szépirodalmi címszók a jövő évi Ünnepi Könyvhét eseményei lettek volna, s reprezentálták volna a térségünkhöz kötődő irodalmat. Reprezentálni is fogják majd egyszer, ez nem vitás. Viszont egy könyvnek is van aktualitása. Ezek mai művek, kortárs szerzőkéi. Egy bármily kis könyvkiadó sem válhat kéziratbankká. A zEtnával semmiképp sem ez a célunk – tudtuk meg a fesztivál főszervezőjétől.

Ködből kibontakozó...

Csütörtökön Szabó Palócz Attila Köd című verseskötetének a bemutatójával veszi kezdetét a zETna VIII. Irodalmi Fesztiválja. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában 18 órakor kezdődő irodalmi esten a zentai születésű, Budapesten élő újságíróval (Magyar Hírlap), irodalmárral és színművésszel Szögi Csaba, a napilapunk munkatársa fog beszélgetni. Az este folytatásában 20 órától az Irodalmi Karaván keretében a lendvai Muratáj folyóirat szerzői mutatkoznak be.