2024. július 18., csütörtök

Gyermekek határok nélkül

Zentán rendezték meg a bánsági gyermekek előadó-művészeti vetélkedőjét – Szombaton gyermekfesztivál

Pénteken a zentai művelődési házban előadó-művészeti vetélkedőt rendeztek a Bánságban élő gyermekek számára. A Gyermekek határok nélkül elnevezésű európai uniós projektum keretében megrendezett szemlén a szerb és a román határ két oldalán, bánsági szórványbeli magyar településeken élő gyermekek mutatkoztak be az előadó-művészet legkülönbözőbb ágaiban. A pénteki vetélkedőn egyébként 170 gyerek vett részt az országhatár két oldaláról.

Zsoldos Ferenctől, a vetélkedőt szervező zentai Ci-Fi Civil Információs Iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy a Gyermekek határok nélkül elnevezésű projektumot a temesvári Szórvány Alapítvánnyal, a Bartók Béla Elméleti Líceummal karöltve valósították meg az elmúlt tíz hónapban.

– 10-10 romániai és szerbiai bánsági településről választottunk ki csapatokat, s most ezek vetélkedtek egymással a rendezvényen – tudtuk meg Zsoldostól, aki egyben elmondta azt is, hogy Zentán korábban szerveztek egy képzőművészeti vetélkedőt is, most pedig az előadó-művészet terén rendeztek egy megmérettetést, amely egyben záró része is a projektumnak. Ezenkívül a gyermekprogram keretében Temesváron szerveztek két sporthétvégét, de ugyanitt megrendezték a helytörténeti körök seregszemléjét és egy természettudományos vetélkedőt is. Maga a projektum célja egyébként az volt, hogy színesebbé tegyék e szórványtelepülések életét – mesélte a Ci-Fi iroda vezetője, aki hozzáfűzte azt is, hogy ennek érdekében több előadást s bemutatót is megszerveztek ezeken a településeken.

– Ilyen rendezvények voltak többek között a Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület bemutatói, amelyeket 3 romániai és ugyanennyi szerbiai faluban tartottak meg, de szerveztünk egy körutat a Temesvári Bábszínház számára, a Bartók Béla Elméleti Líceum pedig egy természettudományos játszóházat szervezett ezeken a településeken – mesélte Zsoldos.

Ma, szombaton a projektum zárórendezvényeként gyermekfesztivált szerveznek Zentán. Ennek keretében a művelődési ház színháztermében színpadi produkciókkal kedveskednek a legkisebbeknek, a kiállítóteremben pedig a helybéli civil szervezetek szerveznek játszóházat. Ezenkívül a Nyári Ifjúsági Játékok csapatjátékainak szervezői a Városi Gimnázium, a Városi Múzeum és az IQ-Park területén portya-játékot szerveznek a gyermekek számára. Ez utóbbi kiállításra a szombati nap folyamán bárki bemehet kedvezményes áron (40 dináros belépő ellenében). A tegnapi vetélkedő után a gyermekek és a fiatalok egy bulin is részt vettek a helybéli Zen klubban, a legbátrabbak és legkitartóbbak számára pedig egy éjszakai gyalogtúrát is szerveztek.