2024. július 17., szerda

A kulcsszó: projektfinanszírozás

Egy évig szavatolja a munkanélküli tudósok fizetését a tudományügyi titkárság – A fiatal kutató munkaviszonya addig tart, ameddig a projektumciklus, amin dolgozik

Évente mintegy 150–200 személy szerzi meg a doktori fokozatot Vajdaságban. Többségük egyetemen, kutatóintézetben vagy a gazdaságban kap munkát. De még a legmagasabb végzettségű személyek között is vannak munkanélküliek, illetve olyanok, akik nem rendelkeznek állandó munkaviszonnyal, hosszabb távon is biztosnak mondható bevételi forrással. A Tartományi Tudományügyi és Technológiafejlesztési Titkárság akciót indított, melynek célja, hogy jövőre egyetlen doktori titulussal rendelkező személy se maradjon munka nélkül Vajdaságban.

A tudományos dolgozók és kutatók vajdasági adatbázisában az elmúlt két és fél év során 1266 személy adatait rögzítették, akik átlagéletkora 37 év. Közülük 563 személynek már sikerült rendezni a munkaviszonyát, többségük egyetemen dolgozik tanársegédként, kutatóintézetben tudományos szakmunkatársként, illetve vannak olyanok is – igaz, csak 11-en – akik külföldről tértek haza, és itthon álltak munkába.

A Tartományi Tudományügyi és Technológiafejlesztési Titkárság becslése szerint jelenleg mintegy 50–60 doktori titulussal rendelkező személynek nincs munkája Vajdaság területén, habár csak egyharmaduk szerepel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. Az idén viszont további 200 fiatal szerzi (vagy szerezte) meg a doktori fokozatot, az ő foglalkoztatásuk és itthon tartásuk is fontos stratégiai célja a titkárságnak. Dragoslav Petrović tudományügyi titkár ígérete szerint a tartományi kormány költségvetéséből 42 millió dinárt szán a szóban forgó programra, melynek résztvevői mintegy 85 000 dináros bruttó fizetésre számíthatnak egy éven keresztül, és a végzettségüknek megfelelő egyetemi karon, illetve kutatóintézetben dolgozhatnak a pályázatra benyújtott projektumukon. Egy év után pedig a munkáltatójuk eldöntheti, hogy megtartja-e őket, azaz képes-e saját erőből szavatolni további foglalkoztatásukat.

A tartományi titkárság már korábban is indított hasonló pályázatot, de a köztársasági reszortminisztériumnak is vannak projekt-alapú támogatásai.

Holló Berta, aki a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Kristálygömb Díját is elnyerte tavaly, jelenleg épp egy olyan projektumon dolgozik, amelyet a minisztérium támogat. A doktori fokozattal rendelkező fiatal kutató az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának Kémia Tanszékén van munkaviszonyban, ám a szerződése csak meghatározott időre szól.

– Munkám addig van, amíg a négyéves projektumciklus tart. Ezt követően új projektumot kell átadni a minisztériumnak, és ha az valamilyen oknál fogva nem felel meg, akkor baj van – mondja Holló Berta, aki rávilágít arra a körülményre is, hogy a legtöbb doktoranduszhallgató úgy jut hozzá a doktori fokozathoz, hogy közben foglalkoztatják az egyetemen, mert különben a legtöbben nem volnának képesek fizetni a tandíjat.

Kiss Ferenc, a Technológiai Kar fiatal tudósa is meghatározott időre szóló szerződéssel rendelkezik.

Mint mondja, a kutatók helyzete még labilisabb, mint az egyetemi oktatóké, hiszen általában rövidebb időre szóló szerződést kötnek velük, és a szerződéshosszabbítás azon múlik, hogy „tudnak-e pénzt hozni az intézetnek”.

– Öten vagyunk a generációmból, akik doktoráltunk, és mindannyian munkaviszonyban vagyunk a Technológiai Karon. A minisztérium kutatói projektumán dolgozom, amely négy évre szól. Most tartok a közepén a ciklusnak, tehát még két évig biztosított a munkahelyem. Az összes, doktori titulussal rendelkező barátom hasonló cipőben jár. Ha pedig lejár a ciklus, az ember újra pályázik egy másik projektummal, és közben imádkozik, hogy jóváhagyják – nyilatkozta lapunknak Kiss Ferenc.

Az öt nyelvet beszélő, harmincévesen már a tudományok doktorának számító antropológus, Vivod Mária két évvel ezelőtt tért haza huzamosabb időre Franciaországból. Mint mondja, azt tervezi, hogy pár hónap múlva ismét továbbáll. Nincs – és nem is volt – állandó munkaviszonyban, jelenleg csakis tudományos munkák írásával és publikálásával foglalkozik.

– Egy francia kutatócsoportnak vagyok a tagja, ők finanszírozzák a konferenciáimat, előadásaimat. A tartományi titkárság kínálta lehetőségről eddig nem tudtam, de szeretnék élni vele, feltéve, ha nem szükséges a külföldön szerzett oklevelem honosítása és a pártpolitikai elkötelezettség – mondja Vivod Mária.

A tartományi pályázat január 1-jén jelenik majd meg, és három hónapig lesz nyitva. Az előzetes bejelentés szerint a külföldön szerzett diploma hazai elismertetése nélkül is pályázni lehet majd. Az érdeklődők kérdéseikre a 021/487-4575-ös és 487-4513-as telefonszámon kaphatnak választ.