2024. július 17., szerda

Pedagógusi szakvizsgáztatás Vajdaságban, anyanyelven

Végre nem kell Belgrádba utazni a tanári licenc megszerzéséért – Januárban tartják az első szakvizsgákat magyarul
(Fotó: Molnár Edvárd)A belgrádi kormány malmai lassan őrölnek, különösen akkor, ha a hatáskörök átruházásáról van szó. A 2009 végén meghozott ún. omnibusztörvény a vajdasági adminisztrációra bízta (többek között) a tanári licencek odaítélésével járó teendők lebonyolítását is, de mindennek a gyakorlati megvalósulását két éves huzavona előzte meg.

Minden tanügyben dolgozó személynek kötelező ún. licencvizsgát tenni ahhoz, hogy státusa törvényesnek számítson. A tanügyi intézmények egy részében azonban hallgatólagosan eltekintettek ettől a feltételtől, különösen a kisebbségiek esetében, mert várták a hatásköri törvény alkalmazását, vagyis hogy a pedagógusok lakhelyükhöz közelebb, a tartomány területén, anyanyelvükön és anyanyelvüket értő diákok előtt tarthassák meg mintaórájukat, illetve hogy olyan bizottság előtt vizsgázhassanak, amelynek tagjai értik az anyanyelvüket.

Szeptemberben végre megtört a jég, megtörtént a miniszteri fejbólintás, amire mintegy két évet kellett várni. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási és Nemzeti Közösségi Titkárság azonmód megkezdte a vizsgáztatás előkészítését, decemberben pedig már 154 óvodai pedagógus és 20 szakmunkatárs juthatott licenchez Vajdaság területén.

Deli Andortartományi oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkár a Magyar Szónak elmondta, hogy mintegy 1500vajdasági pedagógusról beszélhetünk, akik már másfél-két éve várták, hogy ennek a Belgrád és Újvidék között zajló huzavonának vége szakadjon, és megszerezhessék a munkavégzésükhöz szükséges licencet. A titkárság szándéka az, hogy gyors tempóban, akár havi két-három vizsganapot is beiktatva, lehetőleg már a jövő évben behozza a belgrádi adminisztráció időhúzásából fakadó lemaradást.

- Miután 2009-ben a tartomány ezt a jogkört megkapta, a minisztériumban elég nagy ellenállásba ütköztünk: nagyon nem akarództak átruházni ezt a hatáskört sem. Attól tartottak, hogy elesnek a vizsgáztatással járó plusz bevételektől. Egy ideig arra hivatkoztak, hogy új licencvizsga-szabályzaton dolgoznak, amely EU-sztenderdeket követ majd, ez az oka a késleltetésnek, de már csak hónapok vannak hátra. Végül megelégeltük a sok hitegetést, tárgyalásokat kezdeményeztünk, és néhány körös egyeztetést követően sikerült a minisztériumot jobb belátásra bírni – nyilatkozta lapunknak a tartományi titkár.

Deli Andor elmondta, hogy az oktatásüggyel kapcsolatos törvények ismeretét magában foglaló szóbeli vizsgákat és az óratanítások java részét Újvidéken, a város óvodáiban, iskoláiban fogják megszervezni. Kivételt azon kisebbségi nyelvek esetében tesznek, amelyeken nincs megszervezve az oktatás a tartományi székvárosban, tehát a magyar pedagógusoknak Újvidékre kell jönniük. Az első, magyar nyelvű licencvizsgákra januárban, a téli szünidőt követő időszakban kerülhet sor. Előbb az osztálytanítók, majd az elemi iskolák tanárai és végül a középiskolában dolgozók vizsgázhatnak. A vizsgáztató bizottságokban megfelelő nyelvi képességekkel, tudással rendelkező szakemberek ülnek majd, akiket többek között a szabadkai tanítóképző, a verseci óvóképző és az újvidéki bölcsészkar különböző nyelvi tanszékei javasolnak, mondta Deli Andor.

Az érdekeltek a titkárság honlapján (http://www.obrazovanje.vojvodina.gov.rs/) megtalálhatják a licenc megszerzéséhez szükséges részletes információkat, és azokat a forrásokat, amelyekből fel lehet készülni a vizsgára.