2024. szeptember 3., kedd

A dzsesszfesztivál két napja és egy éjszakája

Szabadka

Az április 15-re és 16-ra meghirdetett Jazzik elnevezésű első szabadkai nemzetközi dzsesszfesztivál, valójában már a két napot megelőző este megkezdődött egy közös tárlattal és koncertekkel. A dzsesszkedvelőket az eső sem tántorította el, így a Sax kávézó zsúfolásig megtelt.

A fesztivált ily módon Ljubica Kiselički, Szabadka polgármesterének oktatás- és művelődésügyi tanácsosa nyitotta meg. A közös tárlaton Szilágyi Nándor és MolnárEdvárd dzsesszfotói, Nenad Ražnjatović, MiroslavJovančić és Omar Karandić festményei, valamint Horváth Zoltán Colos iparművészi alkotásai tekinthetők meg. A kiállítást Miroslav Jovančić nyitotta meg, aki a dzsesszzene fantasztikus útjáról mesélt, hogy az hogyan került a füstös kis lebujokból a nagy koncerttermekbe. A tárlatmegnyitó után Robert Tilly zenélt, majd a Tóth Bagi Csaba Band szórakoztatta az egybegyűlteket.

A fesztivál tegnapi első hivatalos napján, csütörtökön a gyásznap miatt csúszott a program, de ma – minden bizonnyal – a terv szerint haladnak a dolgok. A Plato könyvesboltban ma 17 órától Vlada Miletin (RTV YU Eco) megtartja második előadását, amelyen a dzsesszzene nagyjairól mesél. Ugyanitt időközben megtekinthető a Szerbiában kiadott utóbbi 50 év dzsesszalbumai borítóinak egy része. A kiállítás második része a Jadran Színpad előcsarnokába látható, akárcsak Ledenyák Andrea dzsesszihletésű kreációi is. A nap folyamán a Szabadkai Zeneiskolában műhelymunka zajlik. A Jadran Színpadon este folytatódik a dzsesszfesztivál főprogramja. A műsor szerint 20 órától a Radulović Sisters mutatkozik be, 20.15-től a DOU Trio ausztriai együttes egy német szaxofonozóval Johannes Enderssel. A dzsesszfesztivált hivatalosan a horvát Jazz Ex Tempore fellépése zárja, amely 21.30-kor kezdődik. A buli 23 órától folytatódik a Sax kávézóban, ahova a szervezők jam sessionre várják mindazokat, akiknek még ennyi sem volt elég a dzsesszből.