2024. július 16., kedd

Előadások, könyvbemutató, filmvetítés

Adán tanácskoztak a vajdasági magyar helytörténészek

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság szombaton Adán, a községháza dísztermében tartotta meg hagyományos őszi tanácskozását, amelyen helytörténeti előadások, alkalmi fotókiállítás, könyvbemutató és filmvetítés várta a résztvevőket. A tanácskozáson Surányi Roland, a VMHT elnöke köszöntötte a résztvevőket. Külön üdvözölte Hugyik Richárdot, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját, Kovács Károlyt, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltjét, valamint Lajkó Szilviát és Lakatos Adriánt, az MNT tisztségviselőit, illetve Maksó Évát, az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatóját. A házigazdák nevében Rigó Flórián köszöntötte a jelenlévőket, és hangsúlyozta, hogy fontos számukra a tanácskozást, mert Ada községet szeretnék bekapcsolni a kulturális életbe, illetve minden Vajdaságot megmozgató jövőbeni rendezvénybe.

Az őszi tanácskozást Pecze Rózsa előadása nyitotta meg, amelyben a napsugaras házakat mutatta be Adáról. Az előadáshoz kapcsolódóan a helyszínen alkalmi fotókiállítást is nyílt az adai napsugaras házakról Pecze Rózsa és Korenchy László összeállításában. Majd Pastyik László mutatta be előadásában Bródy Mihály helytörténeti kutatásait. Továbbá Korenchy László Szellemi Óriások Nyomában - szemelvények a Bács Bodrog vármegyei helytörténeti társaság munkájáról és a VMHT ma betöltött szerepéről címmel tartotta meg előadását. Ezután A. Sajti Enikő neves magyarországi történész és egyetemi tanár, a Balkán és Jugoszlávia, valamint a délvidéki magyar kisebbség 20. századi történetének jeles és elismert kutatója mutatta be „Kis Bácskából süvít a szél…” című új könyvét. A tanácskozás filmvetítéssel zárult, amely a II. világháború ideje alatti Szabadkát láthatták a résztvevők. A húsz perces, színes filmfelvételek családi archívumból kerültek elő, és a digitalizálását követően először mutatták be közönség előtt. Emellett a rendezvény résztvevői a konferencia előtt megtekintették a helyi könyvtárban Szarvas Gábor adai születésű nyelvész emlékszobáját is.

 

Az őszi tudományos tanácskozás résztvevői, fotó: Csincsik Zsolt

Az őszi tudományos tanácskozás résztvevői, fotó: Csincsik Zsolt

Surányi Roland, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke az őszi ülés kapcsán elmondta, hogy évente két tanácskozást tartanak, általában májusban és az őszi hónapokban. – A célunk az, hogy összefogjuk a vajdasági helytörténészeket, kutatókat, mindenkit, akit a helytörténet kutatás érdekel. Van egy évkönyvünk is, amelybe a kutatóink publikációikat, kutatási eredményeiket leközölhetik. A célunk megőrizni a múltunk, a helytörténetünk képkockáit az utókor számára – mondta a társaság elnöke.

Nyitókép: Helytörténeti konferencia az adai községházán, fotó: Csincsik Zsolt