2024. július 19., péntek

Az otthonkeresésre fókuszálva

Bencsik Orsolyа Énekes Krisztina rongyikái című kötetét mutatták be Palicson

A magyar kultúra napja alkalmából, a Szabadkai Városi Könyvtár palicsi fiókkönyvtárában, Bencsik Orsolyа Énekes Krisztina rongyikái című könyvét mutatták be. A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg, Csernik Attila illusztrációival. A palicsi könyvbemutatón az egybegyűlteket Kozma Adrienn, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte, a szerzővel pedig Sági Varga Kinga szerkesztő beszélgetett.

Bencsik Orsolya topolyai születésű író, irodalomtörténész, egyetemi és doktori tanulmányait Szegeden végezte, jelenleg pedig az SZTE adjunktusa. Három szépirodalmi kötete meg, a Kékítőt old az én vizében, az Akció van! és a Több élet, negyedik könyve, az Énekes Krisztina rongyikái pedig valójában a doktori disszertációja, egy tanulmánykötet, tehát az első irodalomtörténeti kiadványa.

Ahogyan az a könyvbemutatón is kiderült, nagyon sok mindenről szól ez az izgalmas olvasmány, a központjában pedig az otthonkeresés áll, amelyet a szerző Juhász Erzsébet, Végel László és Tolnai Ottó életművén keresztül fejteget. A főszálat a néhai Juhász Erzsébet életműve képezi, ehhez kapcsolódóan pedig Bencsik Orsolyától megtudhattuk, hogyan vált számára fontossá az írónő munkássága:

– Az egyetem elvégzése után, amikor visszatértem Topolyára, nem igazán sikerült munkát kapnom, nehezen ment a diplomám honosítása. Ez egy furcsa élethelyzetbe hozott, de szerencsére volt már egy irodalmi ösztöndíjam, és akkor írtam meg az Akció van! novelláit. Ez az időszak viszont sokat segített nekem abban, hogy erről a térségről sokkal reflektáltabban kezdjek el gondolkodni. Ez egyfajta irodalomterápiaként is hatott rám. Fókuszáltabban kezdtem el olyan szövegeket olvasni, amelyek a segítségemre voltak abban, hogy az adott élethelyzetben valamit megoldjak önmagammal kapcsolatban és a közegemben. Tulajdonképpen így találtam meg Juhász Erzsébetet – habár már korábban is tudtam róla, hiszen a földim –, akárcsak a férjét, Csernik Attilát is, illetve mindkettőjük alkotómunkáját. Juhász Erzsébet szövegei nagyon sokat segítettek nekem. Elsősorban a vajdasági magyar identitás kérdésköre, a gyökértelenség, illetve a gyökerekhez való kapcsolódás témái érdekelték. Juhász Erzsébeten keresztül pedig más szövegek is megtaláltak – hallottuk Bencsik Orsolyától, aki a három életmű metszéspontjait is taglalta, fókuszba helyezve az otthonkeresést.

– Ezekben az életművekben az otthontalanság problémáját emeltem ki leginkább, de közben a saját otthonosságomat is próbáltam megkeresni ezen életművek által. Úgy gondolom, azon túl, hogy a szerzőnek valamiféle reflexiót adhatnak az önmagáról való gondolkodásról, az olvasónak is lehetőséget nyújthatnak arra, hogy a saját otthonosságának a kérdéskörét is körbejárja ezeken az életműveken keresztül. A tudományos munkák is szólhatnak erről, nem csak a szépirodalmi szövegek – fejtette ki Bencsik Orsolya.

A rendezvényen jelen volt Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.

Nyitókép: Sági Varga Kinga és Bencsik Orsolya a könyvbemutatón, fotó: Lukács Melinda