2024. július 16., kedd

A pályázatokat június végén írják ki

A következő tanévtől ötezer dináros támogatást kapnak a duális képzésben részesülő diákok

Mint ismeretes, a szerb kormány által elfogadott, a duális oktatás támogatásáról szóló rendelet értelmében ősztől, vagyis a 2024/2025-ös tanévtől kezdődően minden leendő középiskolás, aki duális oktatásban vesz részt, illetve duális képzésű, hiányszakmának számító három- vagy négyéves középiskolába iratkozik, kilenc hónapon keresztül havi 5000 dináros juttatásra számíthat az államtól. Az anyagi segítség felkeltheti a diákok érdeklődését, valamint motivációt adhat e szakok választásához, ráadásul az iskolák is növelhetik e képzésben részt vevő középiskolások „lefedettségét”.

A fiatalok manapság egyre ritkábban választanak hároméves képzést, holott ezekre a szakmákra nagy a kereslet a munkaerőpiacon, ráadásul a fizetés sem rossz.

Arancsity Dancsa Gyöngyi, a szabadkai Politechnikai Iskola szaktanára elmondta, intézményükben szeptembertől magyar tannyelven a négyéves építésztechnikus szak mellett építési gépkezelő és burkoló szak nyílik, utóbbi kettő duális képzés keretein belül valósul meg 15–15 férőhellyel. A szaktanár véleménye és reménye szerint a havi 5000 dinár támogatás pozitív visszajelzést ad, és hatással lesz mind a diákokra, mind pedig a szülőkre.

E szakok választásánál a szülők nagy befolyással lehetnek gyermekeikre. Sokan gondolják azt, hogy a duális képzés elvégzése után csak nehéz, kétkezi munkát végez majd. Ez az utóbbi időben kezd egyre inkább megváltozni például az építési gépkezelő esetében a foglalkoztatott ma már egyre modernebb és korszerűbb gépekkel dolgozik –, így a szülők is ráéreznek arra, hogy egy jó szakember sokkal könnyebben fel tudja találni magát az életben, sokkal könnyebben tud érvényesülni, nem mellesleg – mivel hiányszakmát tanult ki –, szinte biztos, hogy azonnal munkába állhat, de akár önálló vállalkozást is nyithat. Attól, hogy a fiatalok ilyen szakmák mellett voksolnak, nem azt jelenti, hogy életük végéig kétkezi munkát végző szakemberek lesznek – magyarázta Arancsity Dancsa Gyöngyi, majd hozzátette, a hiányszakmákat tanuló középiskolásokat 2016/2017-es tanév óta Szabadka Város is támogatja.

Erre az ösztöndíjra azok az első osztályba beiratkozó diákok pályázhatnak, akik 3 éves szakközépiskolában tanulnak. Ők havi 3 ezer dináros pénzbeli támogatáshoz juthatnak 10 hónapon keresztül. Tehát a duális képzésben részesülő tanulók az ötezer dinár mellett még egy ösztöndíjat is tudnak kérvényezni, ráadásul azoknál a cégeknél, ahol a gyakorlati oktatást végzik, a munkáltató köteles pénzügyi támogatást is nyújtani. A diákok így a minimális órabér 70 százalékát kaphatják meg minden tanítási órán elvégzett munkáért. Ennek mértéke attól függ, hogy hetente hányszor tartanak gyakorlatot –  emelte ki a szaktanár.

Az ötezer dináros támogatást a diákok kilenc hónapon keresztül a Postatakarék Bankban nyitott számlán kapják meg. A tanulótól azonban elvárják, hogy a tantervben és programban előírt tevékenységeket felelősségteljesen közelítse meg, ellenkező esetben a támogatást elveszítheti.

Fontos megjegyezni, hogy a duális oktatási modell nem kötelezi a diákokat arra, hogy tanulmányaik befejezése után egy adott munkáltatónál dolgozzanak tovább, és a kapott pénzt sem kell visszaadni.

Az erre vonatkozó pályázatokat várhatóan június végén, július elején írják ki.

Nyitókép: Gergely Árpád