2024. július 16., kedd

Népművészet három napon át

Szombaton a Dűvő zenekar koncertje és táncház zárja a programok sorát

A CIKKHEZ GALÉRIA TARTOZIK.

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivált. A háromnapos rendezvény keretében csütörtökön az óvodásoknak tartottak kézműves-foglalkozást a helyi Tájházban. Az eseményen a legfiatalabbak A csillagszemű juhász című mesével ismerkedtek meg egy komplex foglalkozás során, élőszavas mesét hallgattak, játszottak, énekeltek és táncoltak, valamint a meséhez kapcsolódó kézműves-foglalkozáson vettek részt, kisbárányt készítettek. Topolya Község Művelődési Házának kiállítótermében az érdeklődők a Tulipán kézimunkacsoport és A Szakkör tagjainak kézműves termékeit tekinthették meg.

– A Tulipán kézimunkacsoportnak is önálló bemutatkozási lehetőséget adtunk a fesztiválon, ők mindig hívtak környékbeli, szomszéd településekről kézimunkacsoportokat, amelyek szintén kiállítottak. Tavaly a művelődési központunk is bekapcsolódott A Szakkör programba: az idén makramé-, gyöngyfűző, valamint bútorfestő szakkör működött a Kodály Zoltán MMK-ban, ezenkívül a kiállításra látogatók láthatnak gyertyákat is, mert Topolyán gyertyaöntő szakkör is tevékenykedett – nyilatkozta Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke.

A kiállításmegnyitó után Művészetek vonzásában címmel olyan előadásra került sor, amelyben az irodalom, a zene és a tánc kapcsolódott össze. A program során bemutatkoztak az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai egy önálló műsorral, ezenkívül táncos, énekes és hangszeres szólisták, versmondók, énekcsoportok, táncegyüttesek szerepeltek a Csalóka zenekar kíséretében. Fellépett a Kisvirgonc táncegyüttes fiú- és leánykara, a Kis Szederinda énekcsoport, a Csiripiszli táncegyüttes, valamint Éter Máté, Máté Nóra, Mac Raymond és Szerda Zsófi szólótáncosok. A közönség hallhatta Rózsa Levente hegedűjátékát, bemutatkoztak Zsáki Janka és Faragó Márton szólótáncosok, valamint fellépett Szabó Rebeka szavaló, Hajvert Ákos szavaló és Dudás Kata szólóénekes. A műsorban olyan produkciók kaptak helyet, amelyek az évad folyamán díjazottak lettek.

Pénteken is számos programmal várták az érdeklődőket a szervezők: délelőtt az alsó osztályos tanulók pünkösdi nemezelésen vettek részt, emellett a Juhász zenekar koncertezett. A helyi Csáki Lajos Általános Iskolában megtartották a Nemzetközi Néptáncgálát. Az eseményen a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ minden táncosszakosztálya bemutatkozott a Fokos zenekar kíséretében. Felléptek az óvodások, a Kis Szederinda, a Szederinda, a Kisvirgonc, valamint a Cirkalom táncegyüttes, emellett az esemény vendégeinek, a kolozsvári Szarkaláb, a bácsfeketehegyi Kónya, emellett a zentagunarasi Pimpimpáré és a Gézengúz táncegyüttesnek a koreográfiáit is láthatta a közönség. Az énekcsoportok közül fellépett a Hétmező énekcsoport és a Kaláris asszonykórus, a citerazenekarok közül a Csörgő és a Cinegék citerazenekar.

A színvonalas esemény zárórendezvényére, a világot járt népzenei együttes, a Dűvő zenekar koncertjére szombaton 19 órai kezdettel kerül sor a művelődési ház színháztermében, majd táncház következik a Kodály Zoltán MMK székházában.

Nyitókép: A Juhász zenekar nagy sikerű koncertje a Tájház udvarán (Herceg Elizabetta felvétele)