2024. július 26., péntek

A világűr rejtelmei

Dr. Kiss László tartott előadást az Apáczai Nyári Akadémián

A földön kívüli élet egy kifejezetten népszerű témává vált az utóbbi években. Ezzel arányosan a Sci-fi filmek is egyre felkapottabbak. Bár fontos foglalkozni a modern kor legnagyobb kihívásaival, például a Föld klímájának változásaival, ugyanakkor érdemes kutatni azt is, hogy másik bolygókon mi történik vagy történhet. Tegnap délelőtt az Apáczai Nyári Akadémia Interdiszciplináris szekciójában dr. Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont igazgatója tartott előadást a témában, A világűr rejtelmei címmel.

– Immár nemcsak filozófiai kérdés, hanem a tudományban is egyre többet foglalkoznak azzal, hogy van-e élet máshol. Már empirikus adatokat lehet elemezgetni azzal kapcsolatban, hogy van-e a Földön kívül másik lakható bolygó, már lakott bolygó, a Földön kívül lakott és értelmes lényeket hordozó bolygó. Ilyenekből még egyet sem találtunk, de ezek ma már valódi tudományos problémát jelentenek – mondta az előadó. Hozzátette, hogy ezzel a témával abszolút garantált a gyerekek figyelmének felkeltése, emiatt ajánlott a tanárok számára is.

Az Apáczai Nyári Akadémia második héten az interdiszciplináris szekció mellett a történelem és magyarság témakörével ismerkedhetnek a résztvevők. Utóbbin tegnap Virág Árpád, a Magyar Szó újságírója Gordiuszi csomók a szerbiai politikai életben címmel tartott előadást.

 

Nyitókép: Van-e élet a Földön (Albert Éva felvétele)