2024. július 16., kedd
ZOMBORI FILMFESZTIVÁL

Könyvbemutató John Savage ismert színész közreműködésével

A vasárnap zárult 6. Zombori Filmfesztiválon nagy érdeklődésre tartott számot a vetítéseket kísérő programok sorában zajló könyvbemutató, amely Nemanja Sarač Hogyan fedeztem fel Amerikát (Lazar Rajić Rockwood életrajza) című, a Laza Kostić Kultúrközpont által kiadott kötetének népszerűsítését szolgálta.

A könyvet a zombori Megyeháza dísztermében mutatták be a szerző, továbbá Radoslav Zelenović neves filmes szakember, valamint John Savage és Lazar Rockwood világhírű színészek közreműködésével.

Mint elhangzott, a Hogyan fedeztem fel Amerikát c. kötet a szerző többéves kutatómunkájának eredménye. Célja, hogy rávilágítson Lazar Rajić Rockwood életére, munkásságára, amely Vajdaság tájaitól kezdve kiterjed Kanadáig, az Amerikai Egyesült Államokig, sőt a nagyvilág többi részére is. Élettörténete nemcsak annak bizonyítékaként lehet fontos, hogy az egyén kitartó és összpontosított munkával képes legmerészebb álmai megvalósítására, hanem tágabb összefüggésben a többi hazai művészegyéniség képességeit is bizonyítja, kiváló művészeinket ösztönözheti ambícióik kibontakoztatására, nemzetközi színtéren is.  

A szerző, Nemanja Sarač könyvében narratív módszerekkel összekapcsolja a személyeset és a kollektívet, hogy olyan egyedi irodalmi regisztert hozzon létre, amelynél az irodalmi szöveg leginkább emlékeztet a beszélt nyelvezetre. Teszi mindezt együttműködésben magával a főhőssel, Lazar Rockwooddal szoros együttműködésben.  

A jeles eseményen jelen volt Antonio Ratković, Zombor város polgármestere és Ksenija Janković, a Filmfesztivál igazgatója is.  

John Savage világhírű színész a zombori Megyeházán tartott könyvbemutatón (Fotó:Laza Kostić Kultúrközpont)

John Savage világhírű színész a zombori Megyeházán tartott könyvbemutatón (Fotó:Laza Kostić Kultúrközpont)

Marko Đorđević rendező és forgatókönyvíró Mára ennyi című filmje kapta a legjobb filmnek járó Ernő-díjat a Vesna Čipčić, Ana Maria Rossi és Radovan Vujović összetételű zsűri döntése értelmében.

A legjobb színésznőt és színészt megillető Boer-díjat Paulina Manov és Svetozar Cvetković érdemelték ki az Orosz konzul című filmben nyújtott alakításukért.

 

Nyitókép: Nemanja Sarač Hogyan fedeztem fel Amerikát c. kötete (Fotó:Laza Kostić Kultúrközpont)