2024. július 24., szerda

Idén is fiatalok százai fesztiváloztak a FolkSzögletben

Véget ért a 2024-es Gombaszögi Nyári Tábor

Néptánc- és népdaltanítással, koncertekkel, folkkocsma-kvízzel, esténként pedig fergeteges táncházzal várta a hagyományos magyar kultúra rajongóit a július 16. és 20. között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor és annak szerves részét képező FolkSzöglet nevű fesztiválhelyszín, amelynek népszerűségéről Farkas Józseffel, a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai kirendeltségének vezetőjével beszélgettünk.

A  Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye, amelynek a legkedveltebb népzenei programhelyszínére, a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia által működtetett FolkSzögletbe ellátogatók ismét a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a hagyományos magyar kultúra, a néptánc és a népzene nemcsak szórakoztató, de közösségteremtő erővel is bír. A FolkSzöglet által képviselt, múlhatatlan értékek jelenleg kirobbanó népszerűségnek örvendenek – minden korosztályban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyre több táncos és zenész tölti fel a hagyományos néptáncegyüttesek sorait Felvidék-szerte.

„A népi kultúra iránt fogékony fiatalok, amint felfedezik az összetartozás erejét, lelkesen keresik a hozzájuk hasonló érdeklődésű kortársaik társaságát a különféle együttesekben és rendezvényeken, mint amilyen a Gombaszögi Nyári Tábor, ahol lehetőség adódik a közös táncra és muzsikálásra” – osztja meg Farkas József.

A rozsnyói Sajó banda kezdeményezésére összeálló hat együttes – Felvidéki banda néven – közös koncertet is tartott a fesztiválon – emeli ki Farkas József a körülbelül 50 fiatalt mozgósító műsorszámot, amely a rendezvény egyik fénypontja volt. „Szinte felrobbant a FolkSzöglet, annyira sok érdeklődő érkezett a koncertre.

Hatalmas siker volt! Az ilyen alkalmi kezdeményezések mellett persze olyan, szélesebb körben is ismert, visszatérő előadói is vannak a fesztiválnak, mint például a Góbé, akik a népzenét már újragondolva adják elő.”

A Sajó-völgyében, a Szilicei-fennsík lábánál fekvő Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője a felvidéki Sine Metu Egyesület, amelyhez társszervezőként csatlakozott a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia, amely nem utolsósorban a FolkSzöglet programjainak teret adó pajta megépíttetője. „A FolkSzöglet 2020 óta az egyik legnépszerűbb programhelyszín a fesztiválon belül, és ez idén sem alakult másképp. A hatalmas pajta egyébként egész évben nyitva áll a táncegyüttesek előtt, akik például edzőtáborokat, kisebb találkozókat vagy akár fesztiválokat is tarthatnak a helyszínen. Jó megtapasztalni, hogy a kultúrának ez a szegmense ismét felemelkedő ágban van.”

Farkas Józseffel a teljes interjú itt lehet elolvasni: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/hirek/20240723/veget-ert-az-idei-folkszoglet

A Hagyományok Háza a nyár során még további fesztiválokon vesz részt, amelyekről bővebben a honlapon lehet tájékozódni: https://hagyomanyokhaza.hu/hu