2024. augusztus 15., csütörtök

A kiállítások nyitottabbá és érzékenyebbé tesznek

A Bécsi Egyetem nemzetközi kutatócsapata a Dóm Múzeummal karöltve bebizonyította, hogy egy múzeumlátogatás után az ember egy héten keresztül bizonyítottan körültekintőbb, empatikusabb és segítőkészebb.

A kutatás a Bécsi Egyetem részéről Matthew Pelowski, a Dóm Múzeumtól pedig Johanna Schwanberg és Klaus Speidel kurátorokkal valósult meg, és az APA PsycArticles című szaklapban is publikálták. A kutatócsoport a bécsi kiállítóhely Mutasd a sebed című tárlatának látogatóit vizsgálta. A kiállítás a kortárs és történelmi művészet keverékét használta, hogy a sebezhetőség témájára reflektáljon. A kurátorok célja az volt, hogy a látogatókat az emberiség egyik központi témájáról való gondolkodásra és pozitív változásra ösztönözzék.

Két kísérletet végeztek.

Először a múzeum előtt elsétáló embereket kérdeztek meg, hogy egy ingyenes belépőjegyért cserébe részt vennének-e a kiállításon, majd interjút készítettek velük közvetlenül a látogatás előtt és után, hogy rögzítsék mások iránti empatikus attitűdjüket, idegengyűlöletük szintjét, valamint hajlandóságukat a menekültek befogadására. A másik vizsgált csoport 41 tagja egy alkalmazáson keresztül számolt be gondolatairól és cselekedeteiről a látogatás előtti és utáni héten. Az eredmények összehasonlításával a kutatók megállapították, hogy a látogatók a kiállítás után szociálisabban és nyitottabban gondolkodtak, valamint többet segítettek másoknak.

Ezek a változások a nap hátralévő részében is megmaradtak, és a résztvevők a következő héten is igyekeztek empatikusabban viselkedni másokkal.
Ez az első bizonyíték arra, hogy már egy rövid kiállításlátogatás is – különösen egy olyan tárlaton, amely a kortárs művészetet egy új társadalmi kihívás kezelésére használja – kézzelfogható és tartós változást eredményezhet, aminek nagyobb léptékben hatalmas hatása lehet.