2024. szeptember 18., szerda

Kultúránk jeles napja

Vasárnap kezdődik a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozata

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idén is megszervezi a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat.
A nyitórendezvényt vasárnap 18 órai kezdettel tartják meg a palicsi Vigadó emeleti dísztermében. Ahogyan az évek során gyakorlattá vált, az ünnepi megnyitó ökumenikus áldáskéréssel kezdődik. Igét hirdet msgr. dr. Zapletán Géza, a székesegyházi főesperesi kerület főesperese és nt. Őri Máté szabadkai református lelkipásztor.
Az egybegyűlteket Sutus Áron, a VMMSZ elnöke köszönti, a rendezvénysorozatot Rigó-Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyitja meg.
„Az idei ünnepség fellépői ismét olyan jeles hagyományőrzők és értékteremtők, alkotói és közösségépítő erővel és hittel megáldott személyek, akik méltó örökösei a hetvenkét évvel ezelőtt, 1952-ben megrendezett Palicsi Magyar Ünnepi Játékoknak: így a palicsi Szederinda népdalkör, a Bolyos Miklós vezetésével zengő péterrévei tamburások, az adai Nagypál Zsófia fuvolistatehetség, a hajdújárási Sztipáncsevity Dániel mesemondó, a zentai Musica Sacra vegyeskar, a temerini Szabó család, Csonka Katica – Ilonka néni adai népdalénekes és Barta Júlia, bácsfeketehegyi Magyar Életfa díjas versmondó, versfelkészítő, nyugalmazott óvodapedagógus” – olvasható a VMMSZ tájékoztatójában.
Az idén is a nyitóünnepség keretében adják át a Bodor Anikó-díjat: 2024-ben Bolyos Miklós és a vezetésével működő péterrévei tamburaegyüttesek vehetik át a rangos elismerést.
A rendezvény keretében megnyílik Silling N. Mária kupuszini képzőművész kiállítása, amelyet Sutus Áron nyit meg.
A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat – a hetvenkét évvel ezelőtt, 1952-ben egyetlen alkalommal megrendezett palicsi Magyar Ünnepi Játékok szellemében és annak folytatásaként – harmincegy éve rendezik meg.
A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye.