2024. szeptember 27., péntek

,,Ez az elismerés közös, mindannyiunknak szól’’

Palatinus István plébános átvette a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozott Palatinus Istvánnak, a magyarkanizsai Szent Őrangyalok római katolikus templom plébánosának, valamint a szerbiai Mária Rádió műsorigazgatójának. A 2024. augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a délvidéki magyarság körében végzett lelkipásztori és közösségépítő szolgálatáért, valamint a Kárpát-medencei magyar Mária Rádiók közötti együttműködés előmozdítása érdekében végzett tevékenységének elismeréseként vette át a kitüntetést.

A díjat Csallóközi Eszter főkonzul adta át pénteken Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán. Amióta világ a világ, az értékes munkát megbecsülik – emelte ki ünnepi köszöntőjében a főkonzul.

– Ha valaki a kötelezőnél többet tesz, azt külön elismeréssel honorálják. A kitüntetések szinte egyidősek az emberi társadalommal, szolgálják a nemzeti érdeket és egyben a valós érdemek őszinte elismerését is. Egy-egy kitüntetés több vonatkozásban is jellemzi azt a kort, amely életre hívta. A monarchia felbomlását követően alakult ki a mai kitüntetési rendszer, amelyben általánossá vált a szokás, hogy nemcsak a haditettekért, hanem a civil érdemekért is elismerés jár – mondta Csallóközi Eszter, aki hozzátette, Magyarország az az ország, ahol az állam és a nemzet határai nem esnek egybe, mostanában a Kárpát-medence számos pontján történt kitüntetés-átadás, ami a nemzeti összetartozást erősíti. Az elismerés azt is kifejezi, hogy egyetlen nemzet és egyetlen magyar közösség tagjai vagyunk, amely akkor maradhat meg, ha minden nemzetrésze megmarad, és ha minden nemzetrészében vannak olyanok, akik a magyarság érdekében tevékenykednek – hallottuk a főkonzultól, aki szerint a kitüntetés köszönetet fejez ki sok-sok év kiemelkedő tevékenységéért olyan emberek számára, akik hosszú éveken át szerényen dolgoztak, tanítottak, közösséget építettek vagy közösséget képviselnek.

Mint a méltatásban elhangzott: Palatinus István közösségépítő munkája kiemelkedő, a Mária Rádió közti együttműködés elősegítése pedig a nemzeti összetartozást erősíti.

Nagyon mélyen meg vagyok illetődve – jegyezte meg meghatódottan Palatinus István plébános, majd megjegyezte, ez a nap páratlan az életében.

– Megtelt szívvel adok hálát Istennek a szüleimért és mindazokért, akik valamilyen formában segítették az életemet, a munkásságomat, az utamat. Ezt a kitüntetést nem személyes elismerésként szeretném megélni, hanem úgy, hogy mindannyian érezzétek: ez a megtiszteltetés, elismerés közös, mindannyiunknak szól. Az életem során mindig Isten, a család, az egyház és a haza volt a vezérlőm, és amíg élek, ezek maradnak a legfontosabb útmutatóim – hangsúlyozta beszédében a plébános.

Az eseményen többek között jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a Mária Rádió képviselői is.

Az eseményen készült képgalériánkat itt tekinthetik meg.

Nyitókép: Dr. Pásztor Bálint, Palatinus István és Csallóközi Eszter a díjátadó megható pillanatiban (Molnár Edvárd felvétele)