2024. október 12., szombat

Lényeg, hogy a film üzenetet közvetítsen, hatást keltsen

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából tartott zombori vetítésen csütörtökön a Siflis Zoltán rendezte A kapus halála című dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők a Magyar Polgári Kaszinóban zajló vetítésen.

A Balázs Béla-díjas rendező a film fogadtatásával kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta:

– A közelmúltban fejeződött be az anyaországi Nemzeti Fesztiválon való részvétel, továbbá a hazai Európai Fesztiválon díjban is részesült ez az alkotás. Most pedig az itteni magyarlakta településeken kezdődött el a vetítése. Ez egy egészen új tapasztalat. Visszajelzések érkeznek a vetítéseket követően, szóban vagy személyes üzenetben jönnek a dicsérő szavak. Azt mondják, katarzist okozott a nézők körében a film, tetszett nekik. Azonban egy műalkotásoknál nem az a fontos, hogy tetsszen, hanem, hogy hasson. Egy filmnek az a lényege, hogy legyen üzenete, képviseljen valamiféle álláspontot, főképp, amikor az a kisebbségi közösség közelmúltjának valamilyen történelmi eseményéhez, nem ismert, elhallgatott vagy éppen tabutémájához kötődik. Nagyon remélem, hogy a film ,,bejárja” a délvidéki közösségeket, mert én a magyar közösségnek készítettem. Tavaszra szánom elküldeni néhány európai fesztiválra, de ez annyira specifikus közép-európai téma, hogy például egy angol talán nem is értené pontosan, gondolok itt a történelmi háttérre, összefüggésre, ami ennek a filmnek megértéséhez szükséges. Olykor egy-egy (dokumentum)filmnél fontos, hogy azt a közönségét találja meg, amely számára mond valamit. Nem is hajszolom ilyen értelemben a dicsőséget, viszont nagyon fontos számomra, hogy minél több magyar közösségben látható legyen, itthon, az anyaországban, Erdélyben, amely még várat magára, de ha mindez megvalósul, úgy érzem, teljesíti küldetését a film – hallottuk Siflis Zoltántól.

A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiváljának zombori közönségét a házigazdák nevében Szlákó József, a Kaszinó elnöke köszöntötte. A vetítés előtt a katolikus temetőben megkoszorúzták Bosnyák Ernőnek, a vajdasági filmművészet úttörőjének sírját. 

Nyitókép: Minden évben megkoszorúzzák Bosnyák Ernő sírját a zombori temetőben (Magyar Polgári Kaszinó)