2024. október 12., szombat

A kreativitás és a tehetség megmérettetései

Francia, kínai és japán képzőművészeti versenyen elért díjakat vettek át az EmArt Képzőművészeti Műhely növendékei

A szabadkai Kortárs Galériában adták át a Franciaországból, Kínából és Japánból érkező nemzetközi képzőművészeti versenyeken szerzett díjakat a szabadkai EmArt Képzőművészeti Műhely tehetséges növendékeinek. A pályázatokra több mint másfél évvel ezelőtt benyújtott alkotásokkal a tanulók ismét fantasztikus eredményeket értek el. Ezek a nemzetközi versenyek a kreativitás és a tehetség valódi megmérettetései, ahol számos ország művészpalántái mérik össze tudásukat. A Japánba és Kínába beküldött rajzok szabadon választott témák alapján készültek, míg a francia verseny Utazás a Föld körül címmel adott feladatot. A fiatal alkotóknak egy-egy olyan helyszínt kellett megjeleníteniük, amelyet szívesen felfedeznének, ha lehetőségük adódna rá.

Grubanov Martinek Emília, az idén 23 éves EmArt Képzőművészeti Műhely alapítója és vezetője nyilatkozott az esemény kapcsán.

– Minden ilyen alkalom örömmel tölti el a szívemet. Nagy megtiszteltetés, hogy ismét a Kortárs Galéria ad otthont a díjátadónknak, ami mostanra már hagyománnyá vált. A gyerekek sikereit a saját sikeremnek is érzem, hiszen újabb visszajelzést kaptam arról, hogy a munkánk gyümölcsöző. Amit csinálunk, azt jól csináljuk – emelte ki Grubanov Martinek Emília, majd elárulta, hogy sok diák már szinte elfelejtette az évekkel korábban beküldött rajzaikat, így a díjazás számukra különösen kellemes meglepetés volt. Az elkövetkező években továbbra is részt kívánnak venni nemzetközi versenyeken, bízva abban, hogy újabb sikereket érhetnek el.

A rangos versenyek díjazottjai a következő eredményeket érték el: Laslo Viktor a franciaországi nemzetközi festészeti versenyen a zsűri különdíját nyerte el. Az 55. kínai nemzetközi képzőművészeti pályázatra 30 országból érkeztek rajzok, itt Köteles Anna aranyérmet, míg Laslo Viktor és Lakić Una ezüstérmet szereztek. Az 54. japán nemzetközi képzőművészeti versenyre több tízezer alkotás futott be, melyek közül Varga Bíbor aranyérmet, Pap Natália bronzérmet, Čakić Ognjena és Lakić Una ezüstérmet kapott. A 31. japán nemzetközi rajzpályázatra a világ 62 országából több mint 11 ezer alkotás érkezett, itt Pap Natália ezüstérmet, Marić Iva bronzérmet nyert.

A szabadkai 12 éves Pap Natália 5 éves kora óta jár az EmArtba. Már számos díjjal ismerték el tehetségét. Egészen kiskorában kezdett el rajzolni, különösen az állatok ábrázolása nyűgözte le. A rajzolás számára nemcsak hobbi, hanem egyfajta megkönnyebbülés is, ami segít neki kiszakadni a mindennapi zajokból. Amikor díjat kap, büszkeség tölti el, hiszen kemény munkája gyümölcse nyilvánul meg benne. Bár a tanulás sok idejét leköti, mindig talál időt arra, hogy hódoljon szenvedélyének. Családjában többek is szerettek rajzolni, innen eredezteti saját művészeti érdeklődését. Addig folytatja a képzést, amíg csak lehetősége nyílik rá.

A szabadkai nyolcadikos Köteles Anna első osztályos kora óta látogatja az EmArt foglalkozásait, ahol rengeteget tanult a tanárnő segítségével. Nagyon szereti a rajzolást, különösen az emberek és a tájak ábrázolása érdekli. Amikor megkapta legutóbbi díját, meglepődött, hiszen nem számított rá, de annál inkább örült a sikernek. Igyekszik időt szakítani a rajzolásra, még a tanulás mellett is, és mindig izgatottan várja, hogy milyen lesz a végeredmény. Grubanov Martinek Emília tanításának köszönhetően megtanulta, hogy nem érdemes sietni, hiszen egy rajz megérdemli az időt és a gondos kidolgozást. Célja, hogy minél több alkotást hozzon létre, és folyamatosan fejlődjön művészi pályáján.

A tehetséges fiatalok díjai érmekből és rajzfelszerelésekből álltak, amelyeket büszkén vihettek haza, inspirációt merítve a jövőbeli alkotásokhoz. Ez a rendezvény ismét bebizonyította, hogy az EmArt műhely fiataljai nemcsak helyi, hanem nemzetközi szinten is képesek kiváló eredményeket elérni, és hogy a műhelyben folyó munka igazi tehetségeket nevel.

Nyitókép: A nemzetközi képzőművészeti versenyek büszke díjazottjai (Dér Dianna felvétele)