2024. október 17., csütörtök

Kis képek, fontos mondanivalóval

Ex libris kiállítás nyílt a szabadkai Népkör MMK-ban

Kedden este megnyílt a 13. Nemzetközi Ex libris kiállítás a szabadkai Népkör MMK-ban. A tárlat az irodalom, a környezettudatosság és a képzőművészet találkozását ünnepli. Az ex libris, azaz könyvjegy valójában az olvasó személyes pecsétje. Lenyomat, amely a könyv és a tulajdonosa közötti kapcsolatot jelzi. Az idei pályázat címe Zöld szemmel volt, a Green Ethics projektumhoz kapcsolódóan ugyanis a Népkör idei programjait a környezetvédelem szövi át. Az alkotások arra hívják fel a figyelmet, hogy a természet megóvása közös feladatunk.

A pályázat iránt az idén is nagy volt az érdeklődés – hallottuk Boros Györgytől, az Ex libris pályázat kiötlőjétől, a Népkör Oláh Sándor képzőművészeti szakosztályának a vezetőjétől, és mint azt megtudtuk, tizennégy országból érkeztek alkotások, megközelítőleg harminc hivatásos képzőművésztől, nagyszámú fiataltól és gyerek alkotótól. A tárlaton százhetven alkotást láthatunk, de ennél persze sokkal többet küldtek.

A megnyitón Jasmina Jovančić Vidaković arra térti ki, hogy az új technológia ezt a műfajt is elérte, és nagyon érdekes látni, hogy a klasszikus módszerekkel készült alkotások mellett megjelentek a digitálisak és a kettő kombinációjával készültek is.

Ágoston Pribilla Valéria magyartanár egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az ex libris egyidős a könyvnyomtatással, nemcsak a könyvtörténet, de a művészettörténet és a kulturális örökség része is egyben, az idei téma fontossága pedig megkérdőjelezhetetlen.

A megnyitó díjátadóval zárult.

Nyitókép: Az Ex libris kiállítás megnyitóján (Lukács Melinda felvétele)