2024. július 16., kedd

Vajdasági siker az idei Göcsej Filmszemlén

A Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. az idén huszonhetedik alkalommal rendezte meg a filmfesztiválját, amelyen az alkotók kisjátékfilm, dokumentumfilm, vagy pedig filmetűd kategóriában nevezhettek be. Báló Andor, a zentai Bolyai Filmműhely diákfilmese és Dudás Norbert, az MTTK kommunikátor szakos hallgatója, a Pannon RTV munkatársa Bárcsak… című kisjátékfilmje ezen a filmszemlén is sikeresen szerepelt, és a harmadik helyezést érdemelte ki az ifjúsági filmek mezőnyében. A filmet június végén Belgrádban, az idei, ötvenedik alkalommal megrendezett Gyermek- és diákfilmszemlén is díjazták a legjobb vágásért.

– A film valójában egy egy 2020-as projekt. Néhány nagyon jó barátommal részt vettünk a 2019-es KSzFV-n, és amikor megnéztük a filmeket, akkor elhatároztuk, hogy jövőre készítünk mi is egyet a versenyre és ezzel sikerült megnyernünk a legjobb filmért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat, ami külön öröm volt számunkra – mesélt az alkotásról Dudás Norbert, s ennek kapcsán ezt is elmondta, hogy az idén két magyarországi megmérettetésre, a Ceglédi Filmfesztiválra és zalaegerszegi filmszemlére is beneveztek ezzel a filmmel, s mindkét fesztiválról díjakkal tértek haza.

– Igazából véletlenszerűen bukkantunk rá ezekre a filmszemlékre és nem bántuk meg, hogy elküldtük az alkotásunkat – jegyezte meg az ifjú filmes, aki számára ez a díj is egyfajta visszajelzés arról, hogy, amit csinál, az jó és megérte ennyi energiát belefektetni – mesélte. Kiemelte, hogy mindez természetesen nem csupán a saját érdeme, hanem a filmet készítő csapaté is, amely odaadóan, kitartóan dolgozott, hogy ez a projekt megszülessen.

– Fontos, hogy kiemeljem a Bolyai Filmműhelyt is, amely nélkül nem jött volna létre a film, ugyanis biztosította Zentán a szállást, a kamerát és az egyéb felszereléseket – nyilatkozta Dudás Norbert, aki a jövőbeni tervei kapcsán elmondta, hogy mivel nagyon szereti a filmeket, el tudja képzelni, hogy a jövőben is részt vegyen még számos ilyen, illetve ehhez hasonló projektekben.

– Ami még a jövőt illeti, egyelőre az egyetemi tanulmányaimra koncentrálok, illetve a munkahelyemre, szeretnék a lehető legtöbbet megtanulni az elkövetkező években, hogy a lehető legjobb legyek a szakmámban – hangsúlyozta beszélgetőtársunk.

Az idei Göcsej filmfesztiválon a filmetűdök mezőnyében úgyszintén elkönyvelhetünk vajdasági, illetve Pannon RTV-s sikert. Agárdi Gábornak és Miskolci Rolandnak Szalonspicc című alkotása ugyanis a második helyezést érdemelte ki ebben a kategóriában. A vajdasági magyar televízió munkatársainak, immár a szakmai körökben is elismert alkotását színek, hangok, képek erős világa jellemzi, s külön érdekessége az, hogy a magyar színművész, Koltai Róbert adta hozzá a hangját.