2024. július 16., kedd

Hozzájárult az iparművészet fejlődéséhez

Százhatvan éve alapította Bencze Antal a bútorgyárat – Kiállítás Nagybecskereken

Fennállásának 160. évfordulóját ünnepelhetné az idén a nagybecskereki bútorgyár, amelyet Bencze Antal kárpitosmester alapított. A gyár európai hírű bútorgyárrá terebélyesedett. Százhúsz évig folyamatosan működött, és kimagasló helyet érdemelt ki magának Vajdaság iparának történelmében. A Béga menti városnak azonban már két évtizede nincs bútorgyára. A jubileumra pénteken, a Városi Népmúzeumban megnyitott kiállításon emlékeztek, amelynek a szerzője Dejan Vorgić művészettörténész.

Ma is használható bútordarabok (Kecskés István felvételei)

Ma is használható bútordarabok (Kecskés István felvételei)

A gyárat 1861-ben Bencze Antal és Fia néven alapították meg. Hetvenöt évvel ezelőtt elvették a családtól. Az államosítás után Žarko Zrenjanin bútorgyárként dolgozott a századfordulóig. A becskereki bútorgyártás 142 évéről szabadalmak, díjak, megsárgult fényképek, számlák és ma is használatban levő bútordarabok tanúskodnak. 


– Bencze Antal bútorgyára valószínűleg a legrégebbi és a leghosszabb ideig (egészen 2003-ig) folyamatosan működő bútorgyár a mai Szerbia területén, de az akkori Magyarországon is. Azt is ki kell emelni, hogy az nem egy egyszerű bútorgyár, hanem műbútorgyár volt és hozzájárult a vidék iparművészeti fejlődéséhez. A tudást és a tapasztalatot a világ minden tájáról gyűjtötték. Volt olyan példa, hogy csehországi bútorgyárból érkezett Becskerekre egy család, hogy itt dolgozzon és elkezdték a faredőnyök készítését. Vagy például, hogy a németországi Stuttgartból érkeztek ide segédek, az ott tanuló Bencze Zoltánnal, hogy aztán itt alkalmazzák a legkorszerűbb irányzatokat, meséli a kiállítás szerzője.
A kiállítást a következő egy hónapban lehet megtekinteni.