2024. július 16., kedd

Negyvenharmadik alkalommal is együtt alkottak

Szombaton zárult a 9+1 művésztelep idei első tábora

A művésztelepek a nyár elengedhetetlen velejárói a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep pedig már olyan hagyományokra tekint vissza, amelyet még a koronavírus sem tudott teljesen megállítani. Tavaly kisebb létszámban, idén pedig már kicsit bátrabban, de még mindig csak hazai művészekkel tartották meg az idei első tábort a faluban. A meghívottak közt egyaránt voltak hivatásos festőművészek és műkedvelő alkotók. Forró Krisztián, a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Baráti Körének elnöke elmondta, hogy a májusi tábort így is egy hónappal későbbre halasztották, annak érdekében, hogy ne szegjék meg a gyülekezési szabályokat.

Forró Krisztián (Fotó: Komáromi Dóra)

Forró Krisztián (Fotó: Komáromi Dóra)

– A határok nehezebb átjárhatósága miatt az első, néhány napos táborunkba elsősorban hazai művészeket hívtunk meg. Tizenöt személy jött el a húsz meghívottból. Különböző technikákkal alkottak a művészek. Akik egy napra jöttek, általában akvarellel és pasztellel dolgoztak, akik pedig több napra, azok időigényesebb anyagokkal is, mint például az olaj, de persze nem ez volt az elsődleges szempont. 

A tábort a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági rendezvénynek nyilvánította és támogatja is, a Bácskossuthfalvi Helyi Közösség, Topolya Község, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársággal karöltve. A baráti kör vezetője szólt a kezdetekről is:
– Annak idején id. Novák Mihály és a baráti társasága egy bográcsos mellett alkotott egy napot, és ez az összejövetel nőtte ki magát több napos táborrá. A mostani tábort az jellemzi, hogy vannak profi alkotók, és vannak autodidakta módon tanult alkotók is, továbbá gyakran újoncok is érkeznek. Nem kötött a téma, a családias hangulat és az együtt alkotás a lényeg – mondta Forró Krisztián.

Az alkotásokból a művészek a telepen hagynak egyet-kettőt, amelyeket egy kiállítás keretében később majd megtekinthet a nagyközönség is. Az idei hagyományos kiállítás azonban a tervek szerint különbözni fog a korábbiaktól, hiszen ez az elmúlt három év anyagát fogja tartalmazni, és ezzel a tárlattal a tavaly elhunyt id. Novák Mihályról is meg fognak emlékezni.