2024. július 16., kedd

Júliusban ismét Róka Fest

A fesztiválon koncertek, családi és művészeti programok várják a látogatókat

Az idei Róka Festet július 15-e és 17-e között rendezik meg. Az eseményt az előző évekhez hasonlóan a Ludasi-tó partján található Róka-tanyán tartják meg. Tavaly a szervezők a járványhelyzet miatt nem tudták a tervezett módon megvalósítani a rendezvényt. Az idén nemcsak a fiatalok számára készültek színes programokkal, hanem a családoknak is. Hulló Zsófia fő szervező lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a fesztivál célja, hogy itthon tartsák a vajdasági magyar fiatalokat, vagyis a 15–35 éves korosztály képviselőit. A Róka Festen a fiatal zenekarok, lemezlovasok, művésznek lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Ezenkívül néhány ismertebb együttest is meg szoktak hívni. A Róka Fest napi programjai három részre tagolódnak: ezek a családi, a délutáni programok, valamint az esti koncertek, fellépések.

CSALÁDI PROGRAMOK

 A délelőtti programok a családoknak szólnak, amelyeket július 16-án, pénteken és 17-én, szombaton tartanak meg, mindkét napon 10 és 16 óra között.

– Színes programokkal várjuk a szülőket és gyermekeiket. Lesz külön családi belépőjegy is a fesztiválra. Az első napon 10 órakor lesz a kapunyitás, és a családok több különféle szabadidős aktivitás közül tudnak majd választani. Lesznek kézműves foglalkozások, festészet, kifestők színezése. A Róka koktélbárban gyermekeknek való koktélokkal várjuk a legkisebbeket. A Róka laborba betérhetnek, ahol érdekes kísérleteket mutatunk be nekik. A Róka kuckóban mesékkel és népi játékokkal készülünk a résztvevőknek, a Róka szalonban pedig csillámtetoválást és hajfonást készítenek a gyermekeknek. Szombaton délelőtt is 10 órakor lesz a kapunyitás, majd 10.30-tól az édesanyák keltkalácssütő versenyen vehetnek részt. Az ehhez szükséges alapanyagokat mi fogjuk biztosítani a résztvevők számára. A verseny előzetes bejelentkezéshez kötött. Érdeklődni Béres Szinitánál lehet Facebookon, vagy 069/107-60-50-es telefonszámon. Ugyanebben az időben apukák és gyermekeik számára csapatjátékokkal készülnek. Ezenkívül 11–13 óráig kézműves foglalkozásokkal, mesékkel, népi játékokkal, izgalmas kísérletekkel várják a legkisebbeket – tudtuk meg Hulló Zsófiától.

A keltkalácssütő verseny eredményhirdetésére 13 órakor kerül sor. Az első helyezett nyereménye egy ebéddel egybekötött családi nap lesz a Róka-tanyán. A második öt liter házi bodzaszörppel, a harmadik pedig italkuponokkal lesz gazdagabb, amelyeket a Róka Festen használhat majd fel. Ezt követően a gyermekeknek egy táncos, zenés, játékos foglalkozás következik Béres Szinitával. A délután további részében a szabad aktivitásoké és piknikezésé lesz a főszerep. A Róka Fest családi belépőjét a helyszínen lehet majd megvásárolni. Ennek ára 1000 dinár egy napra, amely tartalmazza a kézműves foglalkozásokhoz és a kalácssütéshez szükséges alapanyagokat. A családi belépőjegy két felnőttnek és két 15 évnél fiatalabb gyermeknek szól. Ezenkívül a tanyán lehetőség lesz étel és ital vásárlására is.

DÉLUTÁNI PROGRAMOK

A Róka Fest délutáni programjai július 15-én, 16-án és 17-én lesznek elérhetőek a látogatók számára. A fesztivál kapunyitója július 15-én 15 órakor lesz, majd ezt követően kerül sor a hivatalos megnyitóra. Ennek során bemutatják a Róka Fest himnuszát, amely Joó Bence műve. A himnuszt Ozsvár Lilien fogja elénekelni. Ezután a Rythmical Dance Club táncbemutatója, majd este filmvetítés következik a csillagos ég alatt. A fesztivál mindhárom napján este lehet majd nézni filmeket.

– Július 16-án 10 órától kezdődnek a programok. A Varázsló kertje podcast egyik élő beszélgetésére a nagyszínpadon kerül majd sor. Tizenkét órától a fesztiválozók röplabdamérkőzéseken vehetnek részt, majd 15 órakor elindul a buli a Tranktor stage-en. A fiatalok felszállhatnak a traktor utánfutójára, ahol egy dj fog zenélni. Menni fognak egy kört Noszán, a faluban, miközben bulizhatnak a traktoron. Ezután 16 órától Hulló István tart előadást a Ludasi-tóról és környékéről. Később, 17 órakor Varga Zsuzsanna fotókiállítását,18 órakor pedig Janó Blanka festménykiállítását nyitjuk meg. Majd 19 órától a Nyári Mozi Színházi Közösség Coloribus Nostri című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Július 17-én ismét délelőtt 10 órakor kezdődnek a napi programok. Szintén 12 órakor kezdődnek a röplabdamérkőzések, és 15 órakor indul a Tranktor stage. Ezután 17 órakor Lality Csaba plakátkiállítása következik, majd 18 órakor Kubiszyn Viktor tart előadást a kábítószerhasználatról, illetve bemutatja a könyvét is. Estefelé, 19 órakor slam poetryre kerül sor, és este ismét közös filmnézést tartunk. Lesz egy jó álomháló-szövögető műhelymunka is a fesztiválon. A programok bővülni fognak, hiszen várjuk a jelentkezőket. Mindezek útközben fognak kialakulni, ezért a rendezvény kezdetéig valószínűleg változni fognak – mondta el lapunknak Hulló Zsófia.

ESTI KONCERTEK

A fesztivál fellépői a többi között a Perpetuum Mobile, a Sin Seekas, a Phrenia, a The Spark, Josef K., iLektro, a Massive Disco (KID Drumer x Madroxx), Neomodern, Klassix Killix, Fibra Vrgov, Deki Meki, Nadja, Mandy Mozart, Pr.Alen, AADM, Sound Master, Zozzy, Nazgûl, Dj Kovacs, Dj Edwin, Dj Hulló, Terényi Bence, Attila Wolfskin, Gordanov Blues és NyáriHarmath lesznek.

– A délutáni órákban fiatal rapperek lépnek fel, akik még a tavalyi fesztiválra jelentkeztek. Az idén lesz egy új helyszínünk, a Sablon stage, ahol több belgrádi és újvidéki lemezlovas lép színpadra. Ezzel egy kicsit megmozgatjuk a szerb ajkú közönséget is a fesztiválon. A háromnapos belépőjegyeket július 10-éig lehet megvásárolni elővételben 2000 dináros áron. Ezeket a szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Térben lehet megvenni – nyilatkozta Hulló Zsófia.

A fesztivál helyszínén 2500 dináros áron lehet hetijegyet váltani, a napijegy ára pedig 1200 dinár. A Róka Fest a Iuventus Ventus Egyesület szervezésében valósul meg.