2024. július 16., kedd

„Nálunk van néptáncos-utánpótlás”

A kúlai Ibolya népdal-énekegyüttes első díjat kapott az idei KNV-n

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színházterme adott otthont a sorrendben 31. Középiskolások Népzenei- és Néptáncvetélkedőjének. A tehetséges fiatal népzenészek, néptáncosok és énekcsoportok összesen 20 műsorszámot mutattak be, a magyar nyelvterület szinte minden tájegységéről hoztak énekeket, táncokat.

Az énekcsoport kategóriában a kúlai Ibolya népdal-énekegyüttes érdemelte ki az első helyezést. Krisztián Pálos Valéria, az Ibolya csoport vezetője elmondta, a lányoknak ez volt a harmadik fellépése a KNV-n, kétszer tácoltak, idén pedig énekeltek: − A két évvel ezelőtti fellépésen többen is megjegyezték, hogy a táncosoknak nagyon jó hangjuk van, és akár önálló énekcsoportként is felléphetnek. Valójában az történt, hogy az idei vetélkedőre nyolcan készültek, viszont csak öten utazhattak el, de így is megmutatkoztak, sőt, elhozták az első díjat. A lányok jó kritikát kaptak, sajnos ez volt az utolsó fellépésük ezen a rendezvényen, mert jövőre már mindenki egyetemista lesz.Az öt kúlai fellépő közül négyen eljöttek a Népkörben megbeszélt találkozóra. A konferenciateremben ülünk le beszélgetni, odakint ugyanis tombol a hőség.

Balla Anita elmondta, idén Kalocsai népdalcsokorral léptek fel, azelőtt pedig kétszer táncoltak. Mindannyian régóta, pontosabban kicsi koruktól fogva bejárnak a Népkörbe, rendszeresen néptáncolnak, a kiscsoportban kezdték, az Ibolya csoportban pedig folytatták: − Igazából jobban szeretünk néptáncolni és közben énekelni, mert úgy több dologra kell egyszerre odafigyelni. Az énekcsoport munkája sokkal könnyebben ment, mert már mindannyian belerázódtunk a csoportmunkába, és egymás tekintetéből kiolvassuk a tennivalót. A tánc esetében ez bonyolultabban működik, és talán emiatt vonzóbb – magyarázta Anita.

Csincsák Karolina hamarosan 18 éves lesz, óvodás kora óta foglalkozik néptánccal és népdalénekléssel: − Nagyon büszke vagyok a csoportra, jó hangú, szépen énekelő csapat vagyunk, és kár, hogy nem tudunk tovább versenyezni. A csoport szerintem minden vetélkedőn, versenyen megállja a helyét, összeszoktunk, szeretjük amit csinálunk.

Milijásevity Szabina idén fejezte be a középiskolát, 13 éve néptáncol: − Jól ismerjük a kalocsai egyveleget, hiszen két évvel ezelőtt kalocsait táncoltunk, és közben énekeltünk a dalcsokorból. Ami az idei vetélkedőt illeti, több új táncot láttunk, olyanokat is, amit nem tanultunk, és meghallgattuk a többieket is, hogyan énekelnek. Szép volt ott lenni, jó érzés volt fellépni, megmutatkozni a népdalcsokorral.

Bajai Mária Stella általános iskolásként csatlakozott a Népkörben működő tánc- és énekcsoporthoz. Elmondta, hogy az előző időszakban a járvány miatt kevés próbát hoztak össze, többen vidéken tanulnak, emiatt a próbák időpotja is sokszor megkérdőjeleződött: − Nem sok próbát tartottunk, viszont a csoport már összeszokott, így rövid idő alatt jól begyakoroltuk a temerini fellépésen előadott dalcsokrot. A Durindóra is bejelentkeztünk.

Krisztián Pálos Valériát az utánpótlásról is megkérdeztük: − Egyelőre úgy tűnik, hogy a táncosoknál biztosított az utánpótlás. Az általános iskolások esetében két csoportunk működik, a Százszorszép az alsósok, a Napraforgó pedig a felsősök csoportja. A kicsik most vettek először részt a Kőkentáncon, jól sikerült  a bemutatkozás. A csoportok Szabina és Anita segítségével gyakorolják a koreográfiákat és az éneket, és egyelőre nem kell aggódni az utánpótlás miatt – mondta Valéria.