2024. július 16., kedd

Hagyományápolás fiataloknak

Az Ifjúsági Etno Táborban több mint hatvanan vesznek részt
Jó hangulat kézműveskedés közben

Jó hangulat kézműveskedés közben

Szerdán kezdődött a XVII. Ifjúsági Etno Tábor, amelynek a Hajdújárás melletti Róka-tanya ad otthont. A vasárnapig tartó tábor a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezésében valósult meg. Ottjártunkkor a fiatalok éppen kézműveskedtek: voltak, akik a nemezelést, mások a gyékényfonást, a szövést, a bőrdíszművességet, a makramét vagy a gyöngyfűzést próbálták ki. Szebbnél szebb munkák születtek, az ügyesebbek egyedül is boldogultak, a többieknek pedig az oktatók nyújtottak segítséget.

– Igyekszünk évről évre olyan foglalkozásokat tartani, amelyeket nagy érdeklődés övez. Ilyen például a nemezelés, a bőrműveskedés vagy a lovaglás. Másrészt minden évben igyekszünk újdonságokat becsempészni a tábor programjába. Ezzel azoknak a táborlakóknak szeretnénk kedveskedni, akik évről évre visszajárnak. Ebben az évben lehetőség van gyékényfonásra és gitároktatásra is. A kézműveskedés mellett zenei programmal is várjuk a résztvevőket. Szerda este a temerini Berbence zenekar, valamint a Roli and Dani acoustic duo léptek fel. Minden este van tábortűz, amelyet egy cserkész készít elő. Az idén a Róka fest és az Ifjúsági Etno Tábor egymásra épül, tehát esténként a résztvevők a fesztivál programjain vehetnek részt. Minden reggelt jógázással kezdünk. Ma és holnap lovagolni fogunk, valamint a fiatalok az íjászkodást is kipróbálhatják – nyilatkozta Botka Csaba, a tábor egyik szervezője.

A tábornak csaknem hatvan résztvevője van, akik Vajdaság minden pontjáról és Magyarországról érkeztek.

– Jó látni, hogy minden évben nagyon sok fiatal jelentkezik, akik komolyan érdeklődnek a hagyományápolás iránt. Igyekszünk nekik biztosítani ezt a lehetőséget, hogy egy ilyen szépen rendezett tanyán vegyenek részt egy természetközeli, hagyományápoló táborban. Fontosnak tartjuk az emberi kapcsolatok ápolását. Jó látni, hogy a fiatalok mellőzik a mobiltelefonok használatát, és ki tudnak kapcsolódni a természetben – szögezte le Botka Csaba.

A felsoroltakon kívül a résztvevők ékszereket készíthetnek süthető gyurmából, rézből, lószőrből, valamint megtanulhatnak gyertyát önteni. A tábor lakói csapatjátékokon és önismereti tréningeken vehetnek részt.

A zombori Szladek Laurával egy gyöngyékszer készítése közben beszélgettünk.

– Nagyon jól érzem magam a táborban, hiszen kellemes a hangulat. Sok emberrel összebarátkoztam. Épp egy gyűrűt készítek, rézhuzalra fűzök gyöngyöket. Szeretném kipróbálni a nemezelést is, mivel jó dolognak tartom. Ha lehetőségem lesz, jövőre is el fogok jönni a táborba – mondta a lány.

A tábor végén mindenki hazaviheti az általa készített tárgyakat. Ezek arra fogják emlékeztetni a résztvevőket, hogy milyen felejthetetlen napokat töltöttek a Róka-tanyán, ahol életre szóló barátságok születtek, és minden este lobogott a hangulatos tábortűz.

Nyitókép: Jó hangulat kézműveskedés közben